Kako se otrok uči

Če želite otroka spodbujati pri učenju in miselnem razvoju, za to ne potrebujete veliko didaktičnih igrač in usmerjenih dejavnosti. Vse igrače, igre in dejavnosti pa morajo biti prilagojene otrokovi starosti in sposobnostim.

Starši imajo enkratno priložnost, da na različne praktične načine pomagajo otroku usvajati nove spretnosti. Takšno dejavno udejstvovanje terja veliko časa, potrpljenja in dela, vendar se vloženi trud kmalu obrestuje, ko opazujete otroka, kako je zatopljen v igro, ki ste mu jo pokazali.

Z nekaterimi otroki moramo biti bolj potrpežljivi, saj se teže osredotočijo na razlago, v vsakem primeru pa je potrebno ravnovesje med živahnimi telesnimi dejavnostmi in mirno igro, ki otroku pomaga, da se zbere in stvari laže razume. Za igro otrok ne potrebuje na stotine igrač, potrebni pa so raznovrstni igralni pripomočki in “surovine”, s katerimi se lahko izraža, razvija fine gibalne spretnosti in domišljijo: barvice in voščenke, papir za čečkanje, stara oblačila za igranje vlog, plastelin ali glino in kocke najrazličnejših oblik.

Otroci se zlahka učijo tudi s posnemanjem. Posnemanje je temelj ustvarjalne igre, ta pa je eden najpomembnejših elementov učnega procesa: spodbuja k ustvarjalnosti, reševanju problemov, menjavi vlog ter k spoznanju, kako se v podobnih okoliščinah počutijo drugi ljudje. Vse to izoblikuje otrokov čustveni in miselni razvoj.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj