Kako se otroci naučijo govoriti

0
2679
Razvoj govora
Razvoj govora

Govorni razvoj ni odvisen le od otrokove starosti, ampak tudi od spodbud, ki jih je deležen v svojem okolju s strani odraslih in starejših sorojencev, ki otroku predstavljajo govorni model.

Za jezikovni in govorni razvoj so najpomembnejša prva tri leta življenja: takrat se otrok nauči govoriti. Pri štirih letih naj bi praviloma osvojil temeljne strukture materinega jezika.

Govori in razume jezik v okviru ožjega izkustvenega sveta. Skoraj brez težav pri izgovorjavi obvlada tudi težke glasove. Drobne izjeme in posebnosti so značilne za vse otroke, morda vaš otrok reče kinga namesto knjiga in da namaže kruh na marmelado namesto nasprotno. Vendar je sporočilo stavkov zdaj večinoma jasno, čeprav otrokov sogovornik ne ve vnaprej, kaj bi mu otrok rad povedal.

Otrokova potreba po znanju se zadovoljuje v dvogovoru. Njegovo orodje za to so slavna vprašanja, ki se začenjajo s zakaj. Razvoj temeljnih jezikovnih oblik in njihove uporabe s tem še ni končan. Čeprav otrok v tej starosti osvoji temeljno besedišče in slovnico materinega jezika, se mora še veliko naučiti, da se bo znašel v najrazličnejših zahtevnih življenjskih situacijah.

Vir: Odkrijmo in razvijmo otrokovo nadarjenost

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj