Kako se odzvati, ko vidimo, da je otroka strah

S psihoterapevtko Barbaro Repinc smo se pogovarjali o tem, ali starši lahko prenašajo svoje strahove na otroke, kako jim lahko starši pomagajo in kdaj je potrebna strokovna pomoč.

Kako se odzvati, ko vidimo, da je otroka strah

V prvi fazi je pomembno, da otroka poslušamo in ta strah jemljemo resno. Ne glede na to kako absurden se nam zdi strah, naprimer če je otroka strah napisa na steni in kot starši ne moremo razumeti, zakaj ga je strah. Pomembno je, da otroka poslušamo in mu potem pomagamo na način, da skupaj z otrokom iščemo rešitve.

Otroci včasih znajo najti zelo dobre rešitve, poskušamo jim na primer strah približati. Na primer tema, da mu prižgemo luč seveda, potem pa ga na primer peljemo štet zvezde. Če kot starši ne najdemo rešitev oziroma ti strahovi pri otrocih še vedno ostajajo je dobro da iščemo strokovnjaka, ki nam bom pomagal. Predvsem kadar strah preraste v fobijo, to je ko otroka ta strah ovira pri vsakodnevnem življenju, da recimo ne more it več v šolo miren, ne more spat … iskanje rešitev je tudi delček, kako otroka učimo otroka za življenje. Ker če se bo otrok znal pozitivno soočiti s pošastmi iz omare, bo morda tudi kasneje v življenju lažje našel rešitve za vsakodnevne probleme.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj