DojenčekZ dojenčkom na potKako se odzvati, če v vročini opazite otroka samega v avtu

Kako se odzvati, če v vročini opazite otroka samega v avtu

Vročina v avtomobilu je za otroke smrtonosna pogosteje, kot se starši tega zavedajo. Če otroka v vročini pustite v zaprtem avtu, mu lahko že po nekaj minutah grozi smrt. Če otrok spi, starši pa imajo še samo kratek opravek, otroka pogosto pustijo v avtu. Na tak način v ZDA vsako leto umre približno 40 otrok.

Raziskovalci so za svoje poskuse uporabili sivo Hondo Civic s sivimi sedežnimi prevlekami pod žgočim soncem. Pri zunanjih temperaturah okoli 35 stopinj Celzija se avto v roku pol ure segreje na 51 stopinj Celzija – po eni uri je v avtu že okoli 60 stopinj Celzija – v temnejših avtomobilih pa še več.

Raziskovali so tudi, kako visoka temperatura vpliva na otroško telo. Majhni otroci že tako slabše nadzorujejo telesno temperaturo, v avtomobilu pa se otrok niti ne more pravilno znojiti, saj mu to preprečuje sedež in oblačila. V notranjosti vozila ni pretoka zraka, zato se avtomobil ogreva trikrat hitreje, kot se ogreva ozračje pri istih temperaturah na svežem zraku. Toplotna smrt nastopi zato, ker se organi ne oskrbijo več z dodatnim kisikom, nastane pa tudi okvara srca in obtočil.

Kako se odzvati, če v vročini opazite otroka samega v avtu?

Če opazite otroka ujetega v vročem vozilu, parkiranem na soncu, se nujno odzovite in preverite, kako je z otrokom. Hitra intervencija lahko reši življenje. Če se otrok ne odziva, lahko v sili razbijete šipo. Obvestite policijo in prosite mimoidoče za pomoč.

Okno, ki je odprto samo za vrzel, pregrevanja notranjosti ne more preprečiti. Če se razmere ne zdijo tako zelo nujne, saj otrok reagira, vendar vrat in oken ni mogoče odpreti, obvestite policijo in po potrebi reševalce.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj