Kako se odvaditi kričanja na otroke

0
2995

Po načelih Vzgoje za življenje starši v stikih z otroki ohranjajo mirnost, ki je osnova uspešne vzgoje. Kričanje se bo namreč prej ali slej odrazilo v enaki reakciji vašega otroka. Kar otroku date, to boste prejeli nazaj.

Po besedah Anje Quevedo bodo otroci, na katere mamice kričijo, tudi sami prevzeli takšen vzorec. Meditacija je lahko v veliko pomoč, da v trenutkih, ko smo na tem, da izbruhnemo, ohranimo mirnost.

Takšne mamice lahko pričakujejo, da bo njihov otrok pri 12 letih naredil enako, ker je to njegov vzorec. Če je otrok fant, bo močnejši od njih. Ko bo postal najstnik in bo našel svojo moč, ko bo videl, da je močen in lahko tudi glasen, bo reagiral enako. Mamice se nato čudijo, zakaj njihov otrok kriči, zakaj se tako obnaša. Kar bomo otroku dali, to bomo od njega dobili.

Vsak učitelj sistema Vzgoja za življenje bo najverjetneje staršem svetoval, naj začnejo meditirati, se usedejo in najdejo svoj mir. Primerna je kakršnakoli meditacija ali tečaj, ki jih je na spletu polno.  Meditacija spremeni vašo energijo in telo. Spremeni celice v vašem telesu, da lahko reagirate drugače. To, kar ste zdaj, ni nujno, da boste čez 5 let. Zaradi meditacije lahko postanete popolnoma drug človek. Če začnete s 5 minutami zjutraj in 5 minutami zvečer, bodo rezultati vidni. To storite vsakič, ko čutite, da postajate jezni in se vam zdi, da se vam je zgodila krivica, da je nekaj narobe, da morate izbruhniti, ker je to edino pravilno. To ni edino pravilno, saj ste v sekundi, ko ste jezni, ven iz sebe.

Lahko se za 5 minut usedete in gledate sliko narave ali poslušate pomirjujočo glasbo, ne današnjo moderno, ki ne bo dvignila energije oziroma osredotočila vašega živčnega sistema. Če čutite, da ste izven svojega centra, se 5 minut pred tem, ko doma začnete kaj delati z otrokom, usedite in pomirite. Zelo koristen nasvet je, da se osredotočite na točko med obrvema.

Način dihanja, ki zelo koristi je, da vdihujete neko količino enot, npr. 8 enot, nato 8 enot držite dih in 8 enot izdihujete. S tem dobite nek ritem. Lahko si tapkate z roko ali uporabite metronom.

Anja Quevedo

Anja Quevedo

specializantka vzgoje za življenje

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj