Kako se izračuna višina porodniške?

0
19371

Vprašanje:

Pozdravljeni, zanima me kako se izračuna višina “porodniške”, če sem od avgusta 2011 brezposelna in prijavljena na zavodu. Prejemam nadomestilo za 6 mesecev, ker imam pred tem 7 let neprekinjene delovne dobe. Imam možnost, da se zaposlim za 3 mesece pred nastopom “porodniškega” dopusta, ampak ne vem ali se mi to sploh izplača. lep pozdrav in hvala

 

Odgovor:

Za izračun nadomestila za čas starševskega dopusta se vzame obdobje obračunanih zadnjih 12 mesecev pred mesecem vložitve prve vloge.

Konkretno:  rok 25 avgust 2012 vlogo morate vložiti v 60 dneh pred rokom, to je lahko junija 2012 ali julija 2012. Če oddate vlogo junija je obdobje izračuna  obračunana plača ali obračunano nadomestilo zavoda  od junija 2011 do maja 2012. Če oddate vlogo julija se obdobje premakne za 1 mesec. Vseh 12 mesecev se sešteje  in deli z 12., tako dobite osnovo za nadomestilo. Če pa dan pred nastopom ni zaposlitve niti nadomestila za čas brezposelnosti  na zavodu za zaposlovanje potem ni pravice do porodniškega dopusta z nadomestilom. V takem primeru je ugotavlja ali je bila upravičenka v zadnjih 3 letih zaposlena vsaj 12 mesecev. Če je, potem ji pripada nadomestilo brez dopusta.  ( za izračun nadomestila se vzame 55 % minimalne plače, po (ZUTPG 114/06 in 71/08)  za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih pa se doda 2 %, vendar skupno največ 50%, tako da skupen znesek nadomestila ne presega 105% tako izračunane minimalne plače. Glede na navedene zaposlitve, bi bilo verjetno vaše nadomestilo najvišje možno pri pravici brez dopusta ( 105 %)  v višini 618,00 brutto. Primerjave ali se vam splača zaposliti pa ne morem narediti zaradi premalo podatkov Z popolni izračun seveda potrebujem točne podatke.

Inge Prašnikar, strokovna delavka-mentorica, zaposlena Center za socialno delo Zagorje ob Savi

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz