Kako se izogniti alergijam

Alergije med nosečnostjo ali za otroka so lahko moteče, zato se vnaprej izognite nekaternim stvarem ali opravite določeno preventivo, da ne boste niti vi niti vaš otrok prišli v stik z alergenimi stvarmi.

 1. Opustite kajenje pred nosečnostjo.
 2. Redno čistite bivalno okolje, posteljnino in igrače iz blaga.
 3. V bivalnih prostorih naj ne bo lončnic in domačih živali.
 4. Redno zračite stanovanje.
 5. Izključno dojite vsaj štiri do šest mesecev. V času dojenja ni potrebno da je mati na dijeti, razen ko zdravnik odloči drugače.
 6. Gosto hrano začnite uvajati po 6 mesecu starosti in nadaljujte z dojenjem.
 7. Ob družinski obremenitvi z alergijami še posebej skrbno uvajajte nova živila. Vedno v majhnih količinah in novo živilo dodajte 3 do 4 dni za že preskušanim.
 8. Če se pri otroku pojavi alergija na določeno živilo, ga izključite iz otrokovega jedilnika.
 9. Trdo kuhan jajčni rumenjak in bele ribe v otrokov jedilnik uvajajte po dopolnjenem 9. mesecu.
 10. Dojenčku v prvem letu ne ponujamo neprilagojenega kravjega mleka, jajčnega beljaka, medu, svinjskega mesa, morskih sadežev, orehov, lešnikov, arašidov, gob in agrumov.

Kravje mleko

Tudi dojenčki, ki so izključno dojeni, so lahko alergični na kravje mleko, če ga uživa mati. Alergene snovi namreč preko matere preidejo v materino mleko. Če sumite, da je otrok alergičen na kravje mleko, se mu odpovejte. Alergija na kravje mleko povzroča obolelim kašelj, utrujenost, napenjanje, drisko, kri v blatu, zaprtje, kožne reakcije, nespečnost ali bolečine v trebuhu. Alergija se pogosto ne prepozna, saj se lahko simptomi zamenjajo s simptomi drugih bolezni. Ko se odpoveste uživanju kravjega mleka, opazujte dojenčka in njegove simptome. O nadaljnjih korakih se posvetujte z zdravnikom.

Cvetni prah

Alergija na cvetni prah je pogosta. Alergogenost posameznih vrst cvetnega prahu:

 • Zelo visoka: breza, cipresa, trave, oljka, ambrozija
 • Visoka: krišina, pelin
 • Srednje visoka: leska, jelša, jesen, gaber, platana, hrast, trpotec, pravi kostanj
 • Nizka: topol, vrba, javor, kislica, bezeg, metlikovke/ščirovke
 • Zelo nizka: tisa, brest, oreh, divji kostanj, hmelj

Ste vedeli? Cvetni prah iglavcev (razen ciprese) ni alergogen.

V jeseni rojeni otroci so v povprečju bolj nagnjeni k alergijam. To je rezultat študije univerze v Oulu na Finskem, v katero je bilo zajetih približno 6000 otrok. Študija kaže razmerje med časom spočetja in tveganjem za alergije pri otrocih. Deset odstotkov tistih, ki so rojeni oktobra in novembra, je trpelo zaradi alergij, predvsem na mleko in jajca. To je precej višja vrednost, kot pri otrocih, rojenih v poletnih mesecih. O vzrokih lahko raziskovalci le ugibajo. Za to bi lahko bili krivi alergijski dražljaji v 11. tednu nosečnosti, ki pri jesenskih otrocih pride v aprilu ali maju. V tem času je plod na zelo pomembni stopnji razvoja, medtem ko so njihove matere izpostavljene visoki koncentraciji alergenov. Povezava med koncentracijo alergenov in tveganju za alergije pri otrocih še ni jasno dokazana. Vir: Kleinkind

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj