Kako reagirati, če je otrok trmast

0
5420

Pogovarjali smo se z dr. Zoranom Milivojevićem o tem, da je otrok trmast, da so vsi otroci trmasti.

Oglejte si video z dr. Zoranom Milivojevićem o tem, da so vsi otroci trmasti, saj z njimi upravljajo princip ugodja, kar je povsem normalna situacija.

Otrok je lahko trmast, to je povsem normalna situacija. Vsi otroci so trmasti, saj z njimi upravlja princip ugodja. V prvem letu je starš tisti, ki v otroku izzove prijetne občutke. Kasneje, ko dopolni dve leti, otrok misli, da če ga imajo starši radi, mu bodo še naprej nudili prijetne občutke. Pričakuje, da mu bodo izpolnjevali različne želje, vendar ko starši rečejo: “Ne, tega ne bomo naredili”, ali “to moraš narediti”, pa otrok noče, začne otrok misliti, da ga starši nimajo radi in da niso pravični. Takrat se pojavi trma. Pridemo do zapleta, ki se običajno začne v sredini drugega leta, bitka dveh volj, kdo se bo komu podredil, ali bo otrok podredil starša, ali bo starš podredil otroka. Ko rečem “podrediti”, koren te besede je “red”. Kar ni isto kot biti ponižen. Biti podrejen je povsem normalna vloga organiziranja v človeški družbi, skozi katero ugotovimo, da moramo zavzeti določeno mesto v določeni hierarhiji, da bi celota dobro funkcionirala. To se je v veliki meri kazalo takrat, ko so imele družine pet, sedem ali več otrok.

Te generacije so se strukturirale v obliki piramide in na vrhu te piramide so bili odrasli. Danes je piramida pogosto obrnjena: majhni otroci, stari na primer leto in pol, ki jim življenje upravljajo želje, upravljajo svojo mami, mama pa upravlja še z očetom.  V bistvu otrokove želje vodijo družino in tako imamo neko inverzno simbiozo. Normalne otrok je trmast in ko vidite v parku drugega otroka, ki posluša svoje starše, ne veste kaj se dogaja pri njih doma, niste videli kako starši pridejo do tega. Nekateri starši pravijo: “ja ja, blagor njim, rodili so poslušnega otroka.” Ne, to je nekaj kar se doseže. Normalno, v tem ni potrebno pretiravati. Če otroku izkazujemo ljubezen, zahtevamo disciplino, ga racionalno kaznujemo kadar je potrebno, bomo dosegli, da se otrok podredi na nek zdrav način.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/

transakcijski analitičar in psihoterapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here