Kako ravnamo, če pride do opeklin, oparin

3
2091

Če pride do opekline, najprej poskrbimo za svojo in otrokovo varnost.

V primeru opekline moramo otroka čim prej umakniti od vira toplote, nato pa čim prej začeti s hlajenjem. Več v videu razloži Štefan Mally.

Umik, ovira toplote od otroka in naslednja stvar, čim hitrejše hlajenje opečenega dela telesa oziroma oparjenega dela telesa. Ni razlike, ali pride do opekline z ognjem, vročo tekočino ali z oljem, vodo,potrebno je takšno okončino, po navadi gre za okončino, čim prej potisniti v hladno vodo oziroma odpreti pipo z mrzlo vodo in ta del opečeni ohladiti.

Hladimo, dokler bolečina ne postane znosna, iz pekoče bolečine postane nekoliko bolj topa. Kar pomeni, da moramo aktivno hladiti opečeni del približno 20 minut do 30 minut. In potem tak opečen del, če je res močno opečen, pokrijemo s sterilno gazo, narahlo ovijemo in seveda otroka odpeljemo k zdravniku.

Štefan Mally

specialist splošne medicine

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

3 KOMENTARJI

  1. Če smo že pri tem da starše obveščate o opeklinah.. Vsi podatki ne držijo… če otroka hladimo 20-30 minut lahko pride do podhladitve.. Tako da to ne drži hlajenje naj bi trajalo približno 10 minut..

  2. Spoštovani. Ob hlajenju lokalizirane opekline (npr. dlan, prsti ali podlaht) je verjetnost sistemske podhladitve majhna. Lahko tudi hladimo s presledki, a v začetku res vsaj 10 minut, začetni čas je najpomembnejši zaradi preprečevanja prodiranja poškodbe tkiv v globino. Če pa hladimo večjo površino telesa, npr trup ali oba stegna ali celo nogo, pa res lahko pride do podhladitve. Pomembno je tudi, da ne zmočimo oblačil otroka, če ni res nujno; če že moramo, to storimo samo na mestu opekline. Poskrbimo, da ostale dele telesa ustrezno zaščitimo s suhimi oblačili. Seveda tudi ne hladimo z ledom, mrzlimi oblogami ali ledeno mrzlo vodo. Mag.Renata Rajapakse, dr. med. spec. druž. in urg. med.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj