Kako prvi vstop v vrtec doživljajo starši

138
prvi vstop v vrtec

Prvi vstop otroka v vrtec je pomemben in čustveno zahteven dogodek tako za malčka kot za starše. V družinsko življenje prinese spremembo, na katero se mora navaditi cela družina. To, kako bo otrok sprejel vrtec in se navadil na nove osebe v njegovem življenju, je odvisno od številnih dejavnikov: starosti otroka, otrokovega karakterja in temperamenta, od preteklih izkušenj, ki jih ima glede časa, ki ga je preživel ločeno od staršev, od navezanosti na starše, predvsem pa od vas, staršev.

Prvi vstop v vrtec: Zgradite zaupanje

Staršem vsekakor ni enostavno ob dejstvu, da malčka, ki je bil še pred kratkim popolnoma odvisen od vas, prepustite v roke tuje osebe. Ne glede na to, ali je to vaš prvi otrok, ki ga uvajate v vrtec, ali drugi, tretji, za vsakega je prvič. Pojavljajo se številna vprašanja, dvomi in različni občutki, kar je povsem normalno.

Že pred malčkovim vstopom v vrtec spoznajte vzgojitelje ter pridobite čim več informacij o življenju in dejavnostih v vrtcu. Izkoristite vse predhodne dejavnosti pred dejanskim vstopom v vrtec, ki jih posamezni vrtci ponujajo, od roditeljskih sestankov, do razgovorov s strokovnimi delavci in igralnih uric. Vzemite si čas, to bo namreč priložnost, da spoznate vzgojitelje in vzpostavite zaupljiv odnos.

Zelo pomembno je, da starši redno sodelujete z vzgojitelji in si izmenjate informacije o počutju in napredku otroka. Zaupanje, da zaposleni delujejo z najboljšimi nameni, je nujno. V primeru raznih vprašanj, dilem, opažanj pa je najboljši recept odkrit pogovor.

Vzpostavite pozitiven odnos

Vprašajte, kar vas zanima, izrazite svoje morebitne strahove, pogovorite se o otrokovih specifikah, navadah. Ne sodite strokovnih delavcev vrtca po videzu, starosti, glede na to, kar ste slišali od drugih. Če boste nasmejani in sproščeni, pozitivno naravnani, če boste vrtec razumeli kot nekaj samoumevnega, koristnega, zabavnega za vašega otroka, če boste s strokovnimi delavci vodili komunikacijo, bo te občutke prevzel tudi malček in uvajanje bo lažje steklo. Zavedajte se, da bo malček sprejel vrtec takrat, ko ga boste sprejeli tudi vi. Če boste negotovi in vas bo strah, bo to čutil tudi otrok. Zaupanje med starši in vzgojitelji v največji meri vpliva na otrokov občutek varnosti.

V svojih pričakovanjih do vrtca bodite realni

Ne pričakujte,  da bo vzgojiteljica otroka nosila po rokah pred spanjem, ker ga tako uspavate doma. Ne pozabite, da je v skupinah 1. starostnega obdobja lahko tudi 14 otrok.

Povsem normalno je, da malček v obdobju uvajanja joče. Na ta način izraža svojo stisko, protest ob tem, da ga puščate v neznanem okolju. Želi si biti z vami, saj je tisti svet edini, ki ga pozna, sprememb ni vajen. Z vzgojitelji bo kmalu spletel vezi (in kasneje tudi z vrstniki), v vrtcu se bo počutil varnega in sprejetega, takrat se bo sprostil in sprejel novo okolje.

Imejte pred očmi, da se vzgojitelji trudijo zagotoviti najboljše možne pogoje za dosego cilja – pozitivno vzdušje, dobro počutje in napredek vseh otrok v skupini.
Barbara Sigulin

Barbara Sigulin

Svetovalna delavka, OŠ in vrtec Log – Dragomer

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav