Kako previti otroka, če tega noče

639
Previjanje

Premikajoči se malčki med menjavo plenic so lahko naporni, vendar ohranite mirno kri, saj se navdahnejo vaših čustev.

Ko se malčki začnejo upirati in zavračati previjanje, vam predajajo sporočilo. Eno izmed sporočil je lahko tudi, da so že pripravljeni na odvajanje od plenic. V tej starosti otroku ne morete več samo povedati, kaj naj počne, in pričakovati, da bo slepo izpolnjeval zahteve. Dajte mu razlog za sodelovanje.

Skozi igro

Lahko ga zamotite z njegovo najljubšo knjižico, igračo, skupaj zapojeta pesmico ali se pogovarjata o njegovi najljubši temi. Malčki najdejo temo, ki jo obožujejo, naj bo to risanka ali pesmica, to pa izkoristite in ga usmerjajte, da razmišlja in govori o nečem zanj vzburljivem.

Lokacija in položaj previjanja

Zamenjajte mesto previjanja in otroka namesto na previjalni mizi previjte na tleh, ali previjalno mesto zgolj prestavite.

Poskusite spremeniti položaj menjave pleničke. Malčki se nenehno premikajo in morda mu ne ugaja ležeč položaj na hrbtu. Poskusite zamenjati pleničko, tako da malček stoji in gleda npr. skozi okno. Vendar to deluje le, če vaš otrok ni »tekač«. Lahko preizkusite tudi, da pleničko položite na svoje koleno in otroka posedete nanjo ter nato zalepite pleničko. V tem obdobju se lahko bolje obnesejo hlačne pleničke, ki jih ni treba zapenjati oz. zalepiti.

Opolnomočite otroka

Otroka lahko opolnomočite in mu s tem date občutek samostojnosti, če ga vključite v sam proces menjave pleničke. Lahko namesto vas seže po plenički ali robčku, medtem pa mu razložite korake in ga pomirite, da ne bo trajalo dolgo.

Otroku povejte, da je treba zamenjati pleničko in ga povabite k sebi, da jo gresta zamenjat. Tako preprečite, da bi ga le dvignili in odnesli stran ter zmotili med igro. Morda ne bo želel takoj, a se mu bo vsaj zdelo, da ima izbiro in mu ne kvarite zabave. Začetek celotnega postopka bo tako mirnejši in brez trme.

Dajte mu izbiro. Zamenjata pleničko takoj ali se bi še nekaj minut igral? Želi med menjavo pleničke ležati ali stati? Se želi previti v otroški sobici ali v kopalnici (če imate tam prevajalno mizo)?

Poudarite, da lahko takoj, ko opravite s previjanjem, nadaljuje z igranjem. To malčka razvedri in mu pomaga, da se manj osredotoča na nelagodje.

Premikajoči se malčki med menjavo plenic so lahko naporni, vendar ohranite mirno kri, saj se navdahnejo vaših čustev. Če občutijo vaše vznemirjenje in razočaranost, bodo tudi sami nemirni. Tudi menjava plenic predstavlja vez med staršem in otrokom. Predstavlja priložnost za povezovanje; čeprav bi to opravilo najraje hitro opravili, z otrokom držite očesni stik, se pogovarjajte in ga ljubkujte.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav