Kako previjemo dojenčka

0
2383

Za previjanje dojenčka naj bo v sobi toplo in predhodno si pripravimo vse potrebne pripomočke, da bo za dojenčka postopek čim bolj udoben.

Pri čiščenju spolovil pri dečkih nikoli ne odmikajte kožice na spolnem udu, pri deklicah pa ne razpirajte sramnih usten. Spolovila umivajte vedno v smeri proti zadnjični odprtini, da ne bi prenesli bakterij v nožnico ali spolni ud. Očistite in dobro osušite vse kožne gube, ne pozabite tistih na ritki. Če le morete, pustite dojenčka med previjanjem čim dlje z golo ritko. Previjanje dojenčka naj poteka počasi, saj koži svež zrak dobro dene in preprečuje pojav pleničnega izpuščaja.

Opozorilo: med previjanjem naj bo v sobi toplo. Če otroka zebe, vas, zlasti dečki, lahko presenetijo in se polulajo, ko jim odstranite pleničko.

Alenka Piskar, dipl. fizioterapevtka, nam je pokazala kako poteka previjanje dojenčka.

Odpnemo pleničko. In jo odstranimo, tako, da otroka primemo za nogice. Če je potrebno, otroka obrnemo na bok in odmaknemo majčko. Pripravimo svežo pleničko in jo položimo pod otrokovo ritko, otroka pa obrnemo nazaj na hrbet. Pleničko zapnemo na eni strani, preprimemo za drugo nogo in zapnemo pleničko še na drugi strani. Oblečemo še majčko. Zopet obrnemo otroka na bok. Majčko damo čez pleničko, počasi obrnemo
otroka nazaj na hrbet in zapnemo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here