Kako preprečiti plenični izpuščaj

0
994
Plenični izpuščaj
Plenični izpuščaj

Plenični izpuščaj lahko perprečite s tem, da otroka previjete vsaj štirikrat dnevno oz. večkrat, takoj po vsakem odvajanju blata. Za čiščenje uporabite krpico za enkratno uporabo. Ritka naj bo popolnoma suha, predno namestite novo pleničko.

Skoraj vsak dojenček ima kdaj pa kdaj vneto ritko, kar lahko zelo boli. Da imajo plenični izpuščaj, se pozna že na dojenčkovem razpoloženju. Otrok je jokav in razdražljiv, ker plenični izpuščaj srbi ali boli. Ko dojenčku slačite plenico, je območje, kjer je bila plenica, rdeče, pogosto so tam vneta, ranjena in vlažna območja. Ob bakterijski okužbi se pojavijo mozoljčki, ob glivični okužbi pa luske na robu in posamezne pordele zaplate zunaj pordelega območja na področju plenic.

Preprečite pojav pleničnega izpuščaja

  • Otroka previjte vsaj štirikrat dnevno, če je bolj občutljiv, pa šestkrat ali večkrat. Previjte ga takoj po vsakem odvajanju blata.
  • Za čiščenje uporabite krpico za enkratno uporabo in mlačno vodo.
  • Preden namestite novo pleničko, mora biti ritka popolnoma suha.
  • Otroka večkrat pustite, da se plazi ali brca »spodaj brez«.
  • Še posebej v poletnih mesecih se izogibajte dolgim vožnjam z avtom, ko ima otrok vneto ritko. Bolečina je posledica kopičenja toplote in tlaka v otroškem sedežu.

Če dojite, je lahko plenični izpuščaj tudi posledica prehrane. Omejite uživanje vitamina C, ki ga vsebujeta sadje in zelenjava, ali vsaj začasno jejte samo sadje, kuhano kot kompot. Predvsem se izogibajte agrumov, grozdja, sliv in paprike. Jabolka, hruške in banane se bolje prenašajo. Odpovejte se tudi sokovom. Če se otrok že prehranjuje pri družinski mizi, so lahko povod za plenični izpuščaj citrusi in drugo kislo sadje (jagode, kivi, ananas in drugo eksotično sadje), čebula, česen in pikantne začimbe.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here