Kako pravilno odreagiramo, če je otroka strah

0
1116

Noben otrok ne gre skozi obdobje otroštva, ne da bi se srečal z nekaterimi strahovi, pa naj bo bolj plah ali zelo družaben.

Noben otrok ne gre skozi obdobje otroštva, ne da bi se srečal z nekaterimi strahovi, pa naj bo bolj plah ali zelo družaben. Pomemben je odziv staršev na otrokove strahove, več v pogovoru z Leo Beznik.

Otrok
Otrok

Ni pravilno, če otroku, ko je v situaciji, da ga je strah, dovolimo, da se tej situaciji izogne. Moramo mu pokazati, kako naj se sooči s to situacijo. Na primer, da se otrok boji psa. Ko vidimo psa, vzamemo otroka in gremo z njim stran, da se le ne bi srečal s psom. S tem delamo otroku škodo, ker ga ne učimo, kako se spoprijeti s tem strahom. Tako mu ne omogočimo, da bi se njegovi možgani navadili na te izzive iz okolja in kasneje, ko ga ne bomo mogli več zavarovati pred vsako takšno situacijo (pred kontrolno nalogo, sošolci, ki nagajajo), tega mehanizma ne bo imel.

Pokažemo mu, kako se soočiti s tem strahom – povemo mu, naj stopi zraven, naj ne kriči, ker se bo kuža ustrašil, naj gleda naprej in gre mimo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lea Beznik

http://www.platea.si/

univ. dipl. psihologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here