Kako “pravilno” kaznovati

0
2007

Kakšna naj bo kazen, kdaj naj kaznujemo?

Kazen je sredstvo, s katerim starši dosežemo, da se otroci socialno želeno obnašajo. Če otrok z neželenim vedenjem po pogovoru ne preneha, potem moramo nekaj narediti, da preneha s takšnim vedenjem, to pa lahko naredimo na več načinov. V videu si poglejte nasvete, kaj moramo narediti, da otroka na pravilen način kaznujemo.

Kazen je seveda tisto naslednje sredstvo, da dosežemo, da se otrok zopet začne socialno zaželeno vesti. Potrebujemo neko sredstvo, da otroka speljemo iz neustreznih vedenj. Kritiko lahko ponovimo nekajkrat, ne prevečkrat. Recimo, otrok, ki je majhen in skače po postelji nas morda dejansko ne sliši in je treba ponoviti. Potem imamo seveda več načinov, kako se spopasti z otrokovim vedenjem.

Eden od načinov je, da recimo otroka fizično odstranimo iz postelje, vendar bo otrok verjetno čez nekaj časa svojo igro ponovil. Naslednja možnost je, da otroku napovemo kazen. Kazen je ena od tistih besed, ki se ji poskušamo v vzgoji predvsem izogibati, ker jo navadno povezujemo z fizičnem kaznovanjem. Vzgojni ukrep je na primer sopomenka za kazen. Kazen naj bo nekaj, kar je otroku ljubo, na primer aktivnost, igrača in mu jo odvzamemo. Na primer, prepoved gledanja risanke je ena najpogostejših kazni. Kar je pomembno je, da kazen napovemo, preden jo izvajamo. Torej, da ima otrok ob napovedi možnost odločiti, ali bo nadaljeval s skaknjem po postelji ali pa mu ta risanka pomeni več in bo prenehal in nam kazni ne bo treba izvršiti. Če pa otrok ne preneha, pa je seveda pomembno, da to kazen izvršimo.

dr. Tina Rutar Leban

http://www.sola-lila.si/

univ. dipl. psih., vodja šole starševstva O.K. Consulting

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj