Kako pravilno držimo otroka, ko se ta uči hoje

1
2318

O hoji razlaga Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana v posnetku.

Ne obstaja en pravilni način držanja. Pomembno je, da imajo otroci ljubeče okolje, v katerem se učijo hoditi. Prav tako pa so pri razvoju hoje pomembni padci in poskusi, saj se mora otrok naučiti pasti ter se pobrati. Še več o hoji razlaga Tina Bregant, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana.

Ja, jaz mislim, da je hoja naš rojen mehanizem. Zapisanega ga imamo v možganih, ampak uresniči pa se samo v ljubeči človeški družbi. Jaz mislim, da ni pravilnega načina, kako pomagati otroku. Najbolj mu pomagamo tako – kaj on s hojo doseže? S hojo se njemu odpre večji prostor, kar naenkrat začne odkrivati, postane raziskovalec. Moramo ga povabiti v ta večji, širši svet, in to najlažje tako naredimo. Otrok bo šel tja, kjer mu je nekaj ljubega, če ga starši vabijo k sebi, saj tako ga pravzaprav učimo. Ponavadi otrok shodi med očetom in mamo – “pridi, ne.” Te razširjene roke, ki vabijo, da vstane in gre k vam. To je tisto najbolj pomembno, to ljubeče okolje, v katerem bo otrok shodil. Tako da pravilnega držanja ni. Tudi ima mogoče kdo občutek, “joj bo padel”, “se bo udaril”, moramo zavarovati vse robove.

Treba je dobiti eno varno okolje, ne sme pa biti brez nevarnosti. Otrok se mora naučiti pasti. Ni narobe pasti. Narobe je ne se pobrati, ne vstati in znova iti. Otroci so neuničljivi, otroci neskončno velikokrat padejo in vedno vstanejo ter več ali manj vsi shodijo, če so zdravi. To željo imajo. Zdi se mi samo pomembno, da je veliko ljubečega vabljena, hoja, ki približa širni svet. In to je bistvo hoje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here