Kako poteka nosečnost v tretjem trimesečju?

0
6087
32.teden

Nosečnost v tretjem tromesečju je prijetna, otrok pridobiva na teži in raste, počasi se začnete pripravljati na porod in prihod novega družinskega člana.

Vstopate v zadnje trimesečje nosečnosti. V tem obdobju se boste še naprej počutile dobro. Otroček vedno bolj pridobiva na teži, zato je tudi mamin trebušček vedno večji, zato postajate nekoliko okorne. Lahko se pojavijo nekatere težave, kot so krči v nogah, hemoroidi, krčne žile, srbeča koža, otekanje, zgaga, slaba prebava, bolečine v križu, slabše spanje. Najkasneje nekje v 30. tednu se začnite pripravljati na porod in prihod novega družinskega člana – se informirati glede poroda, porodnišnice, uredi formalnosti, kot so starševski dopust, priznanje očetovstva, paket in morebitna finančna pomoč ob rojstvu ipd.

Kako poteka nosečnost v tretjem tromesečju?

29. TEDEN

PLOD: Otrok v dolžino meri okoli 260 mm (z nogicami 380 mm) in težak približno 1250–1400 g. V tem obdobju se vse hitreje razvijajo možgani. Lanugo, nežne dlačice, ki so prekrivale celotno telo ploda, počasi izginevajo, kostni mozeg pa je prevzel ustvarjanje lastnih rdečih krvnih celic, ki skrbijo za prenos kisika po krvi. Braxton-Hicksovi popadki oz. lažni popadki (ponavljajoče kontrakcije maternice po tretjem mesecu nosečnosti, ki niso boleče) se verjetno zdaj pojavljajo že bolj pogosto. To naj vas nič ne skrbi, pozorni postanite šele tedaj, ko bi se začeli pojavljati v rednih intervalih in bi jih čutili več kot pol ure. Takrat je nujen posvet z zdravnikom. Zdaj je plod že tako velik, da zaznava te popadke, vendar se ne pusti motiti.

NOSEČNICA: Možni so bolj pogosti Braxton-Hicksovi oz. lažni popadki. Niso nevarni, če pa se pojavljajo v rednih intervalih in če jih čutite več kot pol ure, je potreben posvet z zdravnikom. Lahko, da boste zatekale, ekstremno otekanje je lahko znak preeklamsije, zato v tem primeru obiščite ginekologa.

30. TEDEN

PLOD: Plod je velik 270 mm (z nogicami 400 mm), težek 1360–1500 g. Lanugo izginja, lasje pa postajajo gostejši. Večina otrok zavzame v maternici položaj z glavo navzdol. Obrazne poteze so izoblikovane in vsak trenutek se lahko obrne na glavo in tako ostane do poroda. Nekateri otroci pa se lahko tudi obrnejo nazaj. Vid se še naprej razvija, nadaljuje se tudi po rojstvu. Po rojstvu bo imel oči večino časa zaprte, odzval se bo le na spremembe v svetlobi. Na začetku bo lahko videl le predmete, oddaljene nekaj centimetrov od njegovega obraza.

NOSEČNICA: Od 30. do 33. tedna je čas za masažo presredka, s posebnimi olji in kremami. Te naredijo presredek bolj elastičen, kar med drugim zmanjša možnost epiziotomije (prerez presredka) pri porodu.

31. TEDEN

PLOD: Otrok je velik 280 mm in težek 1600 g. Zelo hitro raste in ima vedno več maščevja. Po porodu bo količina maščevja zavzemala 15 % celotne telesne mase. Pridobiva tisto pravo podobo, ki jo bo imel ob rojstvu. Lasje nadaljujejo svojo rast, koža pa postaja vedno bolj napeta.

NOSEČNICA: V trebuhu vas vse bolj tišči, frekvenca dihanja je povečana, lahko boste bolj zasopli, ker je maternica zelo blizu reber. Med najpogostejšimi težavami v tem obdobju so bolečine v hrbtu.

32. TEDEN
Izris nosečnosti
Izris nosečnosti

PLOD: Otrok vse hitreje pridobiva na teži. Zdaj je velik 290 mm in težek 1800–2000 g. Možgani so še vedno v fazi hitre rasti, zato raste tudi glava, ki jo obrača na obe strani. Trepalnice in obrvi so vse daljše. Preko mamice dobiva protitelesa, s katerimi si gradi imunski sistem in odpornost po porodu.

NOSEČNICA: Brce so vse močnejše in se pojavljajo na nepričakovanih mestih. Če vam grozi predčasni porod, boste do tega tedna lahko dobila zdravilo dexametazon – sredstvo, ki omogoča hitrejše zorenje pljuč. Od tega tedna dalje to ni več potrebno, saj bi otrok lahko dihal samostojno. Ponoči se lahko pojavijo krči.

33. TEDEN

PLOD: Po nekaterih raziskavah se lahko otrok po porodu odzove na glasbo, ki jo sedaj poslušate vi. Zenice otroka reagirajo na svetlobo. Zanimivo je, da plod zdaj že spi z zaprtimi očmi, ko je buden, pa so oči lahko odprte. Vaš mali plod še vedno veselo raste. Velik je 300 mm (z nogicami 400 mm) in težek 2000–2200 g. Količina plodovnice je dosegla svoj vrh, začne primanjkovati prostora.  

NOSEČNICA: Gibi bodo sedaj manj izraziti, saj otrok nima veliko prostora.  V prstih in zapestju lahko čutite odrevenelost.

34. TEDEN

PLOD: Še vedno raste in pridobiva na teži.  Otrok je velik 320 mm (z nogicami 460 mm) in težek okoli 2300 g. Še vedno se razvija imunski sistem. Teža otroka v pozni nosečnosti od ploda do ploda bolj variira kot v prejšnjih fazah nosečnosti. V povprečju začne pridobivati od 200 do 250 g na teden.

NOSEČNICA: Telo se v zadnjih tednih počasi začne pripravljati na porod. Vedno težje boste ponoči spale.

35. TEDEN

PLOD: Pridno raste in pridobiva na teži. Vsak dan v plodovnico polula 0,5 l tekočine, ki se prečisti skozi posteljico v vašo kri, od tam pa skozi vaše ledvice in mehur. Velik je 330 mm in težek 2550 g. Dozoreva osrednji živčni sistem, prebavni sistem je razvit skoraj do konca, pljuča so navadno že popolnoma razvita.

NOSEČNICA: V tem obdobju se večina plodov nekoliko spusti, kar vam malce olajša dihanje, a hkrati to pomeni še bolj pogosto lulanje, saj je zdaj še bolj pritisnil na mehur.

 

36. TEDEN

PLOD: Otrok je velik 340 mm in težek 2750 g. Plod že nekaj časa vadi dihanje, in sicer vdihava plodovnico. V maternici ima zelo malo prostora, zato verjetno čutite vsak njegov premik. Konec 36. tedna je otrok donošen. Če se rodi pred 36. tednom, je nedonošenček, če se rodi po 42. tednu, pa prenošenček.

NOSEČNICA: Bodite v stalnem stiku s plodom, božajte svoj napeti trebuh in se z njim pogovarjajte. Pregledi pri ginekologu postajajo bolj pogosti, začne se opravljati tudi CTG, ki meri otrokov utrip in morebitne popadke. To je tudi skrajni čas, da je vse pripravljeno za prihod novorojenčka, med drugim tudi torba za v porodnišnico in odhod iz nje.

37. TEDEN
Nosečnost - roke na trebuhu
Nosečnost – roke na trebuhu

PLOD: Otrok je velik 350 mm in težek 2950 g. Če se še ni, se bo verjetno sedaj obrnil na glavico in se pomaknil niže v medenico. Nekateri to naredijo šele tik pred porodom. V črevesju se nabira mekonij (prvo blato), ki ga bo novorojenček izločil v dneh po rojstvu. S telesa so izginile skoraj vse dlačice lanugo, tudi vernix. Ima lase, povsem razvite so tudi obrvi in trepalnice. Plodovnica je zaradi odluščenih celic in maziva belkasta. To je znak, da je dojenček zrel in da se v svojem domovanju še vedno dobro počuti.

NOSEČNICA: Vsak čas lahko rodite, saj se večina otrok rodi med 37. in 41. tednom, sprožijo se že lahko popadki in odpira se maternični vrat.

38. TEDEN

PLOD: Velik 350 mm in težek 3100 g. Pripravljen je na porod, saj so pljuča povsem dozorela za samostojno življenje in vse to nakazuje, da se zarodek pripravlja na rojstvo. Posteljica se začne starati. Imunski sistem je še vedno nezrel: protitelesa dobiva prek plodovnice, kasneje preko materinega mleka. Zato je dojenje tako pomembna prednost, saj najboljša popotnica za zdravo življenje priteka prav iz maminih prsi. Otrok večino dneva prespi. Raziskave so pokazale, da lahko tudi sanja.

NOSEČNICA: Ginekolog bo na pregledu preveril stanje materničnega vratu.

39., 40., 41., 42. TEDEN

PLOD: Otrok je velik preko 360 mm (to pomeni, da bo ob rojstvu velik nekje med 480–560 mm) in težek preko 3250 g. Je povsem pripravljen na porod. Sedaj je le še vprašanje časa. Res pa je, da se zelo malo otrok rodi na predvideni datum poroda. Nekateri pohitijo, nekateri pa se malce polenijo. V tem času se ginekologi lahko odločijo za pregled plodovnice, ki mora biti belkasta; obarvana lahko pomeni nevarnost za dojenčka.

NOSEČNICA: Le redkokatera nosečnica rodi na PDP (predviden datum poroda). Nekateri malo pohitijo, drugi malo počakajo. Ko bo dojenček pripravljen, bo prišel na svet.

Vsebina: Katja Urankar in Mojca Buh

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj