Kako poteka nosečnost v prvem trimesečju

0
8867
1.teden01

Potek nosečnosti v prvem tromesečju je zelo podobno pri mamicah. Šele kasneje v nosečnosti se lahko pojavijo razlike v teži in velikosti.

Mere in podatki so okvirni in povprečni – v zgodnejši nosečnosti se dojenčki razvijajo zelo podobno, kasneje v nosečnosti pa so lahko razlike v teži in velikosti večje (tudi za 2 kg in 10 cm) glede na spol, genske predispozicije, ipd. Tudi sam razvoj lahko variira v obdobju nekaj dni. Zato naj bo prispevek zgolj nekakšna smernica za občutek, kaj se dogaja z otrokom in nosečnico med nosečnostjo.

Kako poteka nosečnost v prvem tromesečju? 

ZARODEK: Otrokovo življenje se začne z oplojenim jajčecem. To raste in se počasi razvija v človeško bitje. Nosečnost traja okoli 40 tednov. Dojenček, ki se rodi pred 37. tednom, je nedonošenček, če pa se rodi po 42. tednu, je prenošen. Do spočetja navadno pride dva tedna po menstruaciji. Kaj se dogaja s plodom v posameznem tednu, kako raste in se razvije, kdaj sliši naš glas, kako se počuti? V prvem trimesečju se plod razvija in raste predvidljivo, v kasnejših tednih pa lahko pride do odstopanj.

NOSEČNICA: V času nosečnosti je zelo pomemben zdrav življenjski slog, zato se že pred nosečnostjo obnašajte, kot da ste noseči in poskrbite za svoje zdravje. Kmalu boste ugotovili, da ste noseči – pojavljati se začnejo fizične in psihične spremembe: slabost, boleče prsi, utrujenost, povečano uriniranje, nihanje razpoloženja, spremembe v okusu in vonju, zaprtost. V tem obdobju NE povečuje telesne aktivnosti oz. ne začenjajte z njo na novo, če prej tega niste počeli. Izogibajte se tudi prevelikim nihanjem temperature (savnanju, izpostavljanju soncu – telo naj se ne pregreva oz. preveč ohlaja). Nosečnica, ki je bila telesno aktivna ŽE prej, z vadbo lahko nadaljuje, vendar naj se ta ne povečuje oziroma jo je treba prilagoditi (poslušajte svoje telo!). Cigareti, alkohol, mamila in zdravila v prvih dneh lahko preprečijo, da se embrio usede v maternico (posledica = splav), od tretjega do osmega tedna po zanositvi, ko se oblikujejo vsi glavni organi, pa lahko povzročijo resne prirojene okvare. Te substance ogrožajo možgane, ki se razvijajo skozi celo nosečnost. Pred vsakim jemanjem zdravil, naj se posvetujte z zdravnikom!

 

1. TEDEN
Jajčeca
Jajčeca

ZARODEK: Po združitvi jajčeca in semenčeca nastane zigota (oplojeno jajčece). V 36 urah po oploditvi se začne zigota hitro deliti in podvojevati. Steče proces mitoze (delitev celic). 72 ur po oploditvi nastane  od 16 do 36 celični stadij (razvojna stopnja) – morula. Delitev se nadaljuje. Iz začetne oplojene zigote nastane 800 milijard bolj ali manj specializiranih celic, ki sestavljajo človeško telo. Med samo delitvijo oplojenega jajčeca ta hkrati potuje po jajcevodu proti maternici. Pot traja kar 3 do 4 dni. Zarodek se približno 7. dan pritrdi na steno maternice. Od prvega do tretjega tedna poteka celični razvoj. Ob samem spočetju je zarodek dolg približno 1,5 mm.

NOSEČNICA: Vsega dogajanja pri zarodku ne čutite in se ga ne zavedate. Če do sedaj še niste začele uživati folne kisline jo začnite sedaj. Folno kislino ali vitamin B9 dobite v lekarni, za preventivo pred nepopolnim zaraščanjem hrbtenice pri plodu. Pričnite se izogibati mastni in sladki hrani in hrani s preveč ogljikovimi hidrati, nadomestite jo z zelenjavo in sadjem, pri tem pa ne pozabiti piti veliko tekočine, najbolje vodo.

2. TEDEN

ZARODEK: Morula potuje iz jajcevoda v maternico ter raste in se spremeni v okroglo, s tekočino napolnjeno celico – blastocisto, in se ugnezdi v maternično steno.

NOSEČNICA: Maternica se pripravlja na sprejem jajčeca, sluznica postaja vedno bolj debela, hranljiva in mehka; spreminja se saj bo nudila zavetje zarodku oziroma plodu čez celo nosečnost.

3. TEDEN

ZARODEK: Ko se začne diferenciacija celic, se nekaj celic zbere na robu blastociste, kjer se oblikujejo v embrionalni disk – odebeljeno plast celic, iz katere se začne razvijati zarodek. Embrionalni disk se deli na dve plasti: zgornja plast – ektoderm in spodnja plast – endoderm. Iz ektoderma bodo nastali zunanja plast kože, nohti, lasje, zobovje, čutila ter živčni sistem. Iz endoderma pa se bodo razvili prebavni sistem, jetra, trebušna slinavka, žleze slinavke in dihala. Kasneje se bo razvila še srednja plast – mezoderm, ki pa se bo diferenciral v notranjo plast kože, mišice, okostje in obtočila. Drugi deli blastociste se začno razvijati v posteljico, popkovnico in plodovno vrečo (s tekočino napolnjena membrana, ki obdaja razvijajoči se plod, ga varuje in mu daje prostor za gibanje). Posteljica ima poleg prehrambene funkcije, ki prenaša hranilne snovi in kisik iz posteljice do otroka, tudi funkcijo odnašanja odpadlih, nerabnih snovi. Hkrati pa nudi tudi zaščitno funkcijo pred okužbami in zagotavlja imunost pred različnimi obolenji. Plodovna vreča je s tekočino napolnjena membrana, ki obdaja razvijajoči se plod, ga varuje in mu daje prostor za gibanje. Oblikovati se bo začela tudi nevralna cev, iz katere so bodo razvili možgani, hrbtenjača, hrbtenjačni živci in hrbtenica.

NOSEČNICA: V tem trenutku se sprašujete ali ste noseči ali ne? Pri ugnezditvi blastociste v maternično sluznico je možna krvavitev – lažna menstruacija oziroma vgnezditvena krvavitev. Nikar se ne ustrašite, to pomeni, da je uspelo!

4. TEDEN

ZARODEK: Zarodek je velik približno 0,1 cm, tehta borih 0,1 g (pri merjenju dolžine zarodka in kasneje plodu se meri razdalja od glave do trtice; zarodek namreč še nima nog, da bi jih lahko upoštevali, plod pa ima kasneje redko iztegnjene noge, da bi jih lahko izmerili). Vidita se glavica in nekakšen rep, iz katerega se kasneje razvijejo spodnje okončine. Nakazan je začetek razvoja notranjih organov: ledvic, jeter, prebavnega trakta ter možganov. Po izredno nežnih venah in arterijah se že pretaka kri. Srce se počasi razvija in na koncu tedna lahko že slišimo utrip (srce pa prvič utripne pri med 21. in 22. dnevom).

NOSEČNICA: V telesu se konča izločanje humanega horionskega gonadotropina, ki stimulira izločanje estrogena in progesterona iz rumenega telesca. Ta hormon je odgovoren za večino nosečniških simptomov. Humani horionski gonadotropin se uporablja pri dokazovanju nosečnosti.

5. TEDEN

ZARODEK: Zarodek je velik 1,25 mm. Pojavi se preprosta cev s sluzastimi membranami, iz katere so bodo razvila pljuča, črevesje in sečni mehur. Najbolj se razvijata živčni in obtočilni sistem. V tem tednu lahko pri ultrazvočni preiskavi že ločimo, na katerem koncu ima zarodek glavico.

NOSEČNICA: Sedaj že lahko opazite nekatere simptome nosečnosti, kot na primer utrujenost, boleče prsi, pogosto uriniranje, morda tudi slabost, čeprav je bolj verjetno, da se bo slednja pokazala v naslednjih tednih. Hkrati pa je pomembno, da tekom svoje nosečnosti pazite na svoje zdravje, saj vse, kar vpliva na vaše zdravje, vpliva tudi na plod. Tako je izrednega pomena, da uživate veliko sadja in zelenjave, ki sta polna vitaminov in mineralov, ter da se gibljete. Gibanje spodbudi krvni obtok in veča mišično moč, s tem bo vaša nosečnost potekala bolj gladko in olajšala kasnejši porod. Izogibajte pa se škodljivim dejavnikom, kot so alkohol, kajenje, droge, ter različnim zdravilom.

6. TEDEN

ZARODEK: Ob koncu tega tedna bo od temena glavice do trtice zarodek velik celih od 4 do 6 milimetrov. To pomeni, da je v enem tednu lahko zrasel za skoraj 4 milimetre! V tem tednu se začenjajo razvijati grlo, notranje uho ter oči in ustna odprtina.

NOSEČNICA: Zarodek je predvsem v začetni fazi razvoja zelo občutljiv na vse škodljive sestavine, ki jih vnašate v telo (alkohol, nikotin ali različna zdravila). Vse te snovi se z enostavno difuzijo, saj posteljica še ni formirana, prenesejo na plod in lahko povzročijo hude okvare ploda. Zarodku je zelo nevarna okužba s toksoplazmozo (lahko povzroči hude okvare osrednjega živčevja s slepoto), katere glavne prenašalke so mačke oziroma njihovi iztrebki. V nosečnosti trikrat testirajo prisotnost toksoplazme, v primeru, da do sedaj še niste bili okuženi. V primeru stare okužbe, ki lahko poteka asimptomatsko, ta za plod ni nevarna. Takrat opravijo test le v prvem trimesečju. V času nosečnosti bodite z mačkami čim manj v fizičnem stiku, če že, pa si temeljito umijte roke po tem. Pozorni bodite tudi na to, da dobro operete surovo sadje in zelenjavo ter se izogibate slabo pečenemu ali surovemu mesu. Odsvetujejo se tudi nepasterizirano mleko in mlečni izdelki.

7. TEDEN

ZARODEK: Po sedmih tednih je zarodek dolg okoli 0,7 cm (4–7 mm) in tehta manj kot 1 gram. V glavi, ki zavzema polovico velikosti, se razvijajo majceni možgani. Oblikujejo se leče v očeh. Deli obraza in izrastki za jezik in zobe so jasno razviti. Bronhiji se razvijajo v pljučna krila, srce pa ima že dva prekata. Oblikovati se začnejo roke in prsti, na nogah pa so nakazana kolena, gležnji in prsti. Zarodek je pokrit s tanko plastjo kože. Oblikujejo se dlani in stopala. Zunanji spolni organi se začnejo razlikovati glede na spol. Razvoj moških in ženskih spolovil prične potekati različno. Vendar pa je ta čas še prezgodaj, da bi z ultrazočno preiskavo ugotovili, ali bo fantek ali punčka.

NOSEČNICA: Koža, nohti in lasje so pod vplivom velikih hormonskih sprememb. Pojavijo se lahko pigmentne spremembe, najprej na prsih, potemni pa lahko področje okoli splovila. Na trebuhu se lahko vzdolž popka pojavi rjava črta – linea negra.

8. TEDEN

ZARODEK: Zarodek izredno hitro raste. Velik je že 14–20 mm in težek 1 gram. Vidni so zadnji deli možganov, začne se premikati – upogiba trup, steguje vrat, roke pa pomika nazaj. Kosti postajajo vse bolj močne zaradi nalaganja kalcija. Oblikujejo se usta, jezik, nosnice, razvijejo se oči in notranje uho, pod kožo so vidne krvne žile. Srce bije s 150 udarci na minuto, kar je dvakrat hitreje kot pri odraslem človeku.

NOSEČNICA: Verjetno ste se sedaj že naročili na prvi ginekološki pregled. Na prvem pregledu se bosta z ginekologom pogovorila o družinski anamnezi in vaših dosedanjih boleznih. Opravil pa bo tudi kar nekaj preiskav, npr. ginekološki pregled, prvi ultrazvok za potrditev nosečnosti, krvne preiskave, preiskave urina, ipd. Gibov zarodka v tem času nosečnica še ne čuti.

9. TEDEN

ZARODEK: Plod je velik 22–30mm in tehta manj kot 15 gramov. Odziva se na pritiske na maternico in se premika po velikanskem prostoru, ki ga ima na voljo. Začnejo se razvijati hrustanec, stopala, dlani, prstki z blazinicami in trebušna prepona. Razvita pa je tudi že osnovna struktura oči. Repek počasi izginja, spol je dokončno določen, a se na ultrazvoku še ne vidi.

NOSEČNICA: Imate zamašen nos? Nabrekanje nosne sluznice in krvavitve iz nosu so v tem obdobju zelo pogost pojav, še posebej v zimskem času.

10. TEDEN

PLOD: V tem obdobju se zarodek imenuje plod (= fetus). Plod še naprej raste z neverjetno hitrostjo. Velik je 31–42 mm in tehta 5 g. Srce veselo bije, s kar 160 udarci na minuto. Dokončno se razvijejo prstki in sklepi (komolci, zapestja, kolena, ramena in gležnji). Veke se še razvijajo. Plod bo imel oči zaprte vse do 25. ali 27. tedna. Zrastejo možgani, nastanejo zametki zob v dlesnih, razvijejo se pljuča, želodec, črevesje, srce je skoraj v celoti razvito. Oblikovati so se začeli zunanji spolni organi, vendar se spola še ne da določiti. Dokončno pa so izoblikovani tudi uhlji in zgornja ustnica. Repek ploda je izginil, končni del hrbtenice pa se je oblikoval v trtico. Slednja je pri ultrazvočni preiskavi pomemben del, kajti plod merijo od trtice do temena glavice in s tem določijo predvideni datum poroda in trajanje nosečnosti.

NOSEČNICA: Imate občutek, da vam je neprestano slabo? Še malo pa bo tudi ta nadloga minila. V tem obdobju vam lahko niha razpoloženje in nevede jokate brez razloga.

11. TEDEN
11. teden nosečnosti
11. teden nosečnosti

PLOD: Plod je velik 44–60 mm in tehta 8 gramov. Že zeha, sesa in požira. Ta teden se začne razvijati očesna šarenica, na prstih pa se bodo pojavili majceni nohtki in ima dlačice. Življenjsko pomembni organi, kot so jetra, ledvice, črevesje, možgani in pljuča, so razviti in že delujejo – do konca nosečnosti morajo samo še rasti in se razvijati. Začne se razvijati očesna šarenica, dokončno se razvijejo veke in zarodek lahko zapre oči. Začenja izločati žolč, ledvice začenjajo proizvajati urin, začenja delovati peristaltika. Plod je že zmožen premikanja, refleksnih gibov in pije plodovnico ter jo izloča nazaj v svoje okolje preko urina. A ker je plodovnica sterilna, brez bakterij, ni nevarnosti, da se mu bo kaj zgodilo. Plodovnica ima namreč zmožnost popolne obnovitve v samo treh urah. Vse to je že priprava zarodka na življenje izven maternice. Začenja se rast las. Sposoben je že premikanja, refleksnih gibov.

NOSEČNICA: To je konec kritičnega obdobja, kar se tiče razvoja plodu. Od 11. do 14. tedna se lahko opravita test nuhalne svetline z oceno tveganja za Downov sindrom in nekatere druge redkejše kromosomske nepravilnosti (za nosečnice pred 35. letom starosti samoplačniški pregled) ter zgodnja morfologija ploda. Do tega tedna niste veliko pridobile na teži, zaradi slabosti ste morda izgubile kakšen kilogram. Sedaj pa bo teža počasi začela naraščati.

12. TEDEN

PLOD: Velik je 61 mm in težek 8–14 g ter razvit od glave do pet. Razvijejo se glasilke, žleza hipofiza. Premika roke, prste na rokah in nogah, se smeji, sesa palec. Požira in vdihuje plodovnico, v kateri plava. Slednja vsebuje snovi, ki iz materinega krvnega obtoka preidejo v posteljico in vstopijo v krvni obtok plodu. Te snovi spodbudijo nastajajoče čute za okus in vonj ter prispevajo k razvoju organov, potrebnih za dihanje in prebavljanje. Njegov obraz postaja vsak dan bolj podoben človeškemu. Oči, ki so v začetku bolj ob strani, se pomikajo proti sredini obraza, tudi uhlji so že skoraj na svojem pravem mestu.

NOSEČNICA: Slabost začenja pojenjati, počasi bo vaš trebušček postal opazen.

13. TEDEN

PLOD: Plod neverjetno hitro raste in se razvija. Zdaj je lahko velik že 65–78 mm in težek 13–20 g. Posteljica je zdaj v celoti prevzela svojo nalogo, tako hranilno kot izločalno, in plodu nudi vse potrebne sestavine in varno okolje za nadaljnji razvoj. Plod odkriva roke in se jih uči premikati. Sicer so premiki v tej fazi še vedno refleksni, pa vendar se roke premikajo. Tudi prsni koš se že premika. Oči in ušesa še naprej dokončno oblikujejo obraz, vrat se podaljšuje, tako da brada nič več ne počiva na prsih. S pomočjo vibracijskih receptorjev na koži že lahko zaznava zvok.

NOSEČNICA: Ker plod že zaznava zvok, je to primerno obdobje za prve mamine besede svojemu otroku, pesmico ali pomirjujočo glasbo.

14. TEDEN
14. teden nosečnosti
14. teden nosečnosti

PLOD: Okrog 14. tedna nosečnosti se pojavijo zrele celice za okus. Vohalni sistem je dobro razvit že pred rojstvom. Plod je velik 80–93 mm in težek 25 g. Vadi vdihe in izdihe. Delovati začne živčni sistem. Telo (plodovno telo) je prekrito s tanko plastjo kože, skozi katero se vidijo žile. Koža je prekrita z lanugo, plastjo nežnih dlačic, ki raste do 26. tedna nosečnosti. Dlačice bodo ostale na telesu skoraj do rojstva, pri nekaterih novorojenčkih pa lahko ob rojstvu celo vidite nekaj ostankov teh dlačic, predvsem na ušesih in obrazu. V tem obdobju lahko ginekologi na ultrazvočnem pregledu že ugotovijo spol otroka. Vendar običajno druga ultrazvočna preiskava sledi šele v 21. tednu nosečnosti.

NOSEČNICA: Z ultrazvočnim pregledom se lahko že ugotovi spol otroka. Če se do sedaj še ni videl trebušček, se bo sedaj, saj maternica sega nad sramnično kost.

Vsebina: Katja Urankar in Mojca Buh

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj