Razvoj plodu in spremembe v nosečnostiNosečnost po tednihKako poteka nosečnost v drugem trimesečju

Kako poteka nosečnost v drugem trimesečju

Je za nosečnico navadno najbolj prijetno obdobje: težave iz prvega trimesečja prenehajo, počuti se bolje, bolj je energična, žari in je lahko bolj aktivna. Nosečnost počasi začne opažati tudi okolica. To je primeren čas, da se vesela novica izve (tudi na delovnem mestu). Priporočljivo je, da se nosečnica giba v skladu s počutjem (sprehodi, plavanje, obisk vadb za nosečnice ipd.) ter skrbi za primerno, zdravo prehrano (je za dva, vendar ne količinsko, pač pa kvalitetno!). Ker se telo počasi širi, je treba poskrbeti za kožo – s kremami in olji se poveča njena elastičnost, kar pripomore k manj vidnim posledicam po koncu nosečnosti.

Kako poteka nosečnost v drugem trimesečju

15. TEDEN

PLOD: Plod je velik 104–114 mm in tehta 50 g – velik je kot jabolko. Nogice so že precej zrasle in kosti postajajo iz dneva v dan trdnejše, ušesi zavzemata pravilen položaj na glavi. Plod lahko že sesa palec in to navado neguje do poroda in še potem. V tem obdobju plod kar precej lula, mehur izprazni vsakih 45 minut. Krili z rokami in nogami, gibi pa so že bolj usklajeni. Pokrit je s tankimi dlačicami in ima obrvi.

NOSEČNICA: V 14. oziroma v 15. tednu pride do pigmentnih sprememb: temnejši prsni kolobarji in temna navpična črta – linea negra (poteka od vrha trebuha do sramne kosti). Slednja nekaj časa po porodu izgine. Srce dela s polno močjo in prečrpa za 20 % več krvi kot pred nosečnostjo. V tem obdobju lahko opazite povečan izcedek iz nožnice. Če je ta bel in nima posebnega vonja, ter vas ne peče, je to povsem normalno.

16. teden nosečnosti
16. teden nosečnosti

16. TEDEN

PLOD:  Plod je velik 108–116 mm, težek 80 g. Razvoj nog in rok je zaključen, sklepi  in refleksi že delujejo: mežika, požira in sesa, lahko tudi kolca. Je v fazi hitre rasti, pod kožo skladišči maščobo. Do konca nosečnosti je bo uskladiščil za 2–6 % svoje teže. Nakopičena maščoba mu bo po rojstvu pomagala obdržati in uravnavati telesno temperaturo.

NOSEČNICA: Tiste nosečnice, ki so že večkrat rodile, lahko v tem tednu že začutijo prve gibe. Občutki so podobni mehurčkom v trebuhu.

17. TEDEN

PLOD: Plod je velik 110–120 mm, težek čez 100 g. Že sliši zunanje zvoke. Je vedno bolj aktiven in že zna delati različne izraze na obrazu, kar lahko vidimo pri tridimenzionalni ultrazvočni preiskavi. Najpogosteje steguje jezik, požira plodovnico in se z usti dotika posteljice. Kosti še naprej postajajo vse bolj trdne, na prstih se razvijajo prstne blazinice, hkrati pa tudi prstni odtisi. Če je plod moškega spola, se zdaj začenja razvoj žleze prostate, ki skrbi za izločanje semenske tekočine.

NOSEČNICA: To je čas, da se počasi začnete povezovati s svojim otročičkom (z božanjem, prigovarjanjem, poslušanjem prijetne glasbe). Trebušček je vedno bolj opazen, vrh maternice je mogoče otipati na sredini med sramno kostjo in popkom. Ker je povečan krvni pretok skozi kožo in lojnice, se boste bolj potile, pogosteje se bodo kazale akne, lasje pa postanejo bujni, sijoči.

18. TEDEN

PLOD: Plod je velik 125 mm–140 mm, težek 150 g. Preizkuša svoje reflekse: brca, se obrača, zvija. Oči se premaknejo v pravilen položaj. V prebavilih se začne nabirati mekonij (= prvo blato). Pri deklicah so v jajčnikih že primitivne jajčne celice. Lanugo, nežne dlačice, prekriva celotno telo. Dlačice bodo ostale na telesu skoraj do rojstva, pri nekaterih novorojenčkih pa lahko ob rojstvu celo vidite nekaj ostankov teh dlačic, predvsem na ušesih in obrazu. Sicer pa se zdaj na plodovi koži začne pojavljati še vernix, sirasta plast, ki varuje kožo pred vplivom tekočine, v kateri plava plod. Tudi posteljica se razvija in raste, plodu pa nudi vse potrebne sestavine za nadaljnjo rast in razvoj.

NOSEČNICA: Trebuh je vedno večji in pojavijo se lahko prve težave s spanjem.

19. TEDEN

PLOD: Plod je zdaj velik približno 130 mm–150 mm, težek 200 g. Močno se že giblje, predvsem brca in maha z rokami ter sesa prstke. Poleg las začnejo rasti še obrvi in trepalnice. Na koži se začne izločati vernix caseosa – gosta, bela, skuti podobna lepljiva snov, ki varuje kožo pred vplivom tekočine, v kateri plava plod. Tudi posteljica se razvija in raste, plodu pa nudi vse potrebne sestavine za nadaljnjo rast in razvoj. Punčkam se v tem tednu začne razvijati maternica, nato pa bo prišel na vrsto še vaginalni kanal.

NOSEČNICA: Mogoče že lahko sledi stanju budnosti in spanja ploda, ki ima zdaj približno tak ritem, kot ga bo imel kot novorojenček. Zanimivo je, da je plod običajno najbolj živahen, ko nosečnica počiva, navadno je to zvečer. Maternica doseže višino popka. Počasi bo čas, da začnete razmišljati o obisku priprave na porod.

20. TEDEN

PLOD: Velik 140–160 mm, težek 225 g. Razvijejo se čutila: okus, voh, sluh, vid, dotik. Ob koncu drugega trimesečja se večina plodov ustali v določenem položaju, ponavadi z glavico navzdol. Nekateri se obrnejo šele proti koncu nosečnosti, približno 3–4 % plodov pa do poroda ostane v tako imenovani medenični vstavi, torej z ritko navzdol.

NOSEČNICA: Ste na polovici nosečnosti in vaša teža vse hitreje narašča. Iz dneva v dan bolje čutite gibe vašega otročka. Prvorodke začnejo čutiti prve gibe. Normalno pa je tudi, da prvorodke še ne čutijo intenzivnih gibov oziroma jih še ne prepoznajo. Nosečnica naj se pogovarja s svojim dojenčkom, saj ta že zaznava njen glas. Priporoča se ležanje na levem boku, zaradi same fizionomije nosečnice, poleg tega pa je tako najbolj udobno tako mamici kot dojenčku. V tem tednu se opravi morfološki test (temeljit ultrazvočni pregled dojenčka, možno je določiti spol otroka).

21. TEDEN

21. teden nosečnosti
21. teden nosečnosti

PLOD: Plod še vedno pridno raste, predvsem pa pridobiva na teži. To seveda prav dobro čutite, saj je trebušček vsak dan večji. Velik je 160 mm (od glave do trtice; merjeno z nogicami vred pa približno 270 mm) in težek 300 g. Ledvice izdelujejo urin in odstranjujejo odpadne produkte iz krvi. Možgani so v fazi hitre rasti. Fantkom se v tem obdobju iz trebušne votline v mošnjo začnejo spuščati testisi, vendar so zdaj še vedno v notranjosti telesa.

NOSEČNICA: Ker plod pridno raste in predvsem pridobiva na teži, je nosečniški trebušček vedno večji. Gibe lahko začutijo tudi očki in drugi ljudje, če položijo dlan na materin trebušček. Lahko pride do povišanega krvnega tlaka, ki pa ga je v tem primeru potrebno kontrolirati.

22. TEDEN

PLOD: Faza hitrega pridobivanja na teži se nadaljuje. V tem obdobju so nohtki že skoraj dokončno razviti, dlačice lanugo, ki prekrivajo celotno telo, pa temnijo. Velik je 190 mm in težek okoli 350 g. Razvijejo se žleze znojnice.  Koža je manj prosojna, postaja vse bolj rožnata. Plod je videti precej zguban, saj se pod kožo še vedno ni nabralo dovolj maščobe, ki bi zapolnila prostor pod njo. Živčni končiči se vse bolj povezujejo, zato so tudi gibi vedno bolj koordinirani in kompleksnejši.

NOSEČNICA: Sedaj boste že redno čutile gibe, brce, boksarske udarce, premetavanje ritke sem in tja. Sedaj je tudi primeren čas, da začnete svojega otročka božati in mu peti pesmice. Otroček se lahko na vaš glas in božanje trebuha odzove s kakšnim gibom.

23. TEDEN

PLOD: Plod je velik 220 mm (z nogicami vred 300 mm) in težek 455–600 g. Telo postaja vedno bolj sorazmerno. Otroček se lahko odziva na glasbo, ki jo sliši iz zunanjega sveta.

NOSEČNICA: Nosečnice boste morda opazile, da vam gležnji in stopala začnejo otekati, še zlasti ob koncu dneva in v poletni vročini. Počasen obtok in druge spremembe v vašem telesu bodo povzročile retenco vode in s tem nastanek edemov (otekanje nog). Vaše telo se bo odvečne tekočine znebilo ob porodu, zato boste takrat tudi pogosto lulale in se znojile. Do takrat pa se izognite otekanju nog tako, da se izogibate dolgotrajnemu stanju ali sedenju. Čez dan si večkrat poskušajte raztegniti noge, ko sedite, ali pa jih dvignite na drug stol.

24. TEDEN

PLOD: Obdobje rasti in hitrega pridobivanja na teži se še kar nadaljuje. Velik je 210 mm in težek 540–700 g. V telesu nastajajo bele krvničke, ki ga branijo pred okužbami. Kosti še naprej trdijo, v tem obdobju se začne dokončno oblikovati tudi hrbtenica. Razvijajo se tudi žile v pljučnih krilih, nosnice so se končno odprle. Posebne celice pričnejo v pljučih proizvajati surfaktant, ki preprečuje zračnim mehurčkom, da bi se pri izdihu zlepili med seboj. Surfaktanta pa še ni dovolj, da bi se plod rodil in uspešno dihal s polnimi pljuči.

NOSEČNICA: Maternica ta teden doseže višino popka. Še naprej je plod živahen, kar lahko občutite. Pojavijo se lahko Braxton-Hicksovi popadki. Prepoznate jih lahko po tem, da trajajo 15-30 sekund, so neboleči ali le nekoliko neprijetni, in ne vodijo do poroda. S pomočjo sodobne tehnologije lahko preživijo tudi nekateri nedonošenčki, ki se rodijo okoli 24. tedna. Po definiciji WHO je porod po 22.tednu ali teži plodu vsaj 500g. Če je nosečnost trajala manj časa ali pa je bil plod ob rojstvu lažji, se to tretira kot splav. Plod, ki se rodi s težo nad 500g, pa je novorojenček. Ti kasneje potrebujejo precej več časa, da ujamejo svoje vrstnike, nekateri pa imajo določene posledice (slabši imunski sistem, težave z dihanjem ipd.).

25. TEDEN

PLOD: Plod zelo hitro pridobiva na teži, malce počasneje pa raste, velik je 220 mm (z nogicami 300 mm) in težek 700–800 g. Razvijejo se zasnove za otrokovo stalno zobovje, ušesa pa se dokončno razvijejo. V tem obdobju se razvijajo predvsem pljuča z zračnimi mešički. Na notranji strani mešičkov se izloča snov, ki omogoča, da se pljuča pri dihanju ustrezno širijo. Pojavijo se trepalnice in, če se še niso, se odprejo oči. V možganih svojo nalogo izvajata centra za sluh in vid. Plod lahko loči med svetlobo in temo, hkrati pa lahko tudi pozorno posluša, kaj se dogaja okoli njega.

NOSEČNICA: Če mislite, da je v maternici tišina, se motite: plod posluša bitje vašega srca, dihanje, delovanje prebavnega trakta, nič torej mu ne uide. Seveda spremlja tudi zunanje zvoke, zato se čim več pogovarjajte z njim in mu predvajate prijetno glasbo. Trebuh je večji in zato se pri gibanju hitreje zadihate.

26. TEDEN

26. teden nosečnosti
26. teden nosečnosti

PLOD: Velik je 230 mm in težek 910 g. Otrok se nauči vdihovati in izdihovati. Oči se popolnoma razvijejo. Otrok reagira na dotik.

NOSEČNICA: Plod se odziva na materin glas, srčni utrip in tresljaje njenega telesa, kar kaže na to, da že sliši in čuti. Prepoznavanje materinega glasu je za preživetje novorojenčka bistvenega pomena, saj tako lahko najde vir hrane. Lačni dojenčki se ne glede na položaj obrnejo proti materinim prsim v smer, od koder prihaja glas. Odzivi na zvok in tresljaje so vse pogostejši, najizrazitejši pa so okrog 32. tedna.

27. TEDEN

PLOD: Plod je velik 240 mm (z nogami 330 mm) in težek 1 kg. Veke se začnejo odpirati (lahko tudi že kak teden prej), zazna spremembe svetlobe, dokončno izrastejo trepalnice. Oči se odpirajo in so modre barve, ne glede na to, kakšne barve bo imel oči kasneje. Vsi dojenčki se rodijo z modrimi očmi. Pljuča nadaljujejo svoj razvoj, zdaj so že sposobna vdihniti zrak, vendar bi imel plod, če bi se rodil zdaj, precej težav z dihanjem. Pljuča so še vedno nezrela.

NOSEČNICA: Če bi rodili v 27. tednu, bi imel vaš otrok ob skrbni negi že zelo velike možnosti za preživetje. Plod lahko loči med svetlobo in temo, hkrati pa lahko tudi pozorno posluša, kaj se dogaja okoli njega. V maternici je veliko zvokov, ki jih posluša: bitje maminega srca, dihanje, delovanje prebavnega trakta. Spremlja tudi zunanje zvoke, zato naj se čim več pogovarjajte z njim.

28. TEDEN

PLOD: Otrok ima iz tedna v teden boljše možnosti za preživetje v primeru prezgodnjega poroda. Lepo pridobiva na teži, saj je velik 250 mm (z nogami 350 mm), tehta 1,1 g. Ker je že tako velik, ima vedno manj prostora za gibanje.

Ultrazvok
Ultrazvok

NOSEČNICA: Gibe ploda boste odslej občutile nekoliko drugače. Dokler je imel mali telovadec veliko prostora, je počel raznorazne vragolije, zdaj pa je njegov življenjski prostor že tako majhen, da se ne more več obračati. Zdaj lahko čuti že zelo majhne premike, kot na primer komolec, koleno ali ritko. Nosečnica že ve, kdaj otrok spi oz. kdaj je bolj aktiven in kdaj je smiselno šteti gibe. Lahko se zgodi, da pričenja iz prsi teči tekočina imenovana kolostrum. Je prva hrana otroka in je zelo bogata s proteini, minerali in maščobo. Pri večini mamic ta tekočina priteče po porodu (nekaterim pa že v zadnjih tednih nosečnosti). Priporoča se spremljanje otrokovega gibanja: vsak dan morate prešteti vsaj 10 gibov med 8. in 17. uro oz. čez cel dan. Če dojenček spi, se ga lahko predrami s koščkom čokolade ali sladkim bombonom ter nežno potreblja skozi trebušček.

 

Vsebina: Katja Urankar in Mojca Buh

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj