Kako poteka kopanje otroka v banjici

0
7514

Bernarda Lukančič, višja medicinska sestra, nam je v videu pokazala in natančno pojasnila kako se lotimo umivanja dojenčka v banjici.

Dojenčka zavitega v plenico previdno položimo v vodo. Koliko časa bomo otroka imeli v vodi, je odvisno od starosti otroka – majhnega otroka ne preveč dolgo, saj voda izsušuje kožo, večjega, ki uživa v vodi, pa lahko malce dlje časa. Posebno pozornost je treba nameniti lasišču, da se sproti odstranjuje prhljaj in ko je koža prepotena, da se en začnejo delati obloge na lasišču. Otroka držimo pod vratom za rokico na nasprotni strani – tako je varno. Če ga namilimo, je koža gladka, in če bi ga držali le po vratom, nam lahko zdrsne v vodo.

 

Dojenčka lahko tudi obrnemo – vedno ga obračamo proti sebi. Dobro ga primemo, tako da je otrok varen in nam ne zdrsne pod vodo. Otrok se v vodi prijetno počuti, saj še ni pozabil, kako je bilo lepo v vodi. Ko smo ga nekaj časa držali v vodi, ga damo ven in ga obrišemo. Pozorni moramo biti, da otroka ne zebe, da ga ne zazebe, ko ga damo ven iz vode, saj s tem preprečimo, da bi prišlo do prehlada. Dobro obrišemo lasišče, obrišemo ga lahko tudi z malce bolj grobo brisačo. da zmasiramo lasišče in tako odstranimo vse obloge, prhljaj, ki se nabere med lasmi.

 

Dobro obrišemo za ušesi, gube pod vratom, kar je dojenčku neprijetno, saj ga tiščimo. In seveda potem tudi vse te gube z oljem, lahko je to mandljevo olje, olivno olje – odločimo se glede na to, kako občutljivo kožo ima otrok. Kadar gre za otroka, ki je zelo občutljiv, je treba uporabljati čim bolj naravne sestavine, da čim manj dražijo kožo, predvsem se je treba izogniti zelo odišavljenim oljem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Bernarda Lukančič

vis. med. sestra, Zdravstvena postaja Žiri, patronažna

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here