Kako postopamo v primeru prometne nesreče

1256

Otroci so kot pešci in kolesarji zaradi svoje velikosti in nepredvidljivosti kot udeleženci v prometu še toliko bolj ranljivi.

 

Otroci so kot pešci in kolesarji zaradi svoje velikosti in nepredvidljivosti kot udeleženci v prometu še toliko bolj ranljivi. Štefan Mally, specialist splošne medicine, o pravilnem reagiranju in ukrepanju v primeru prometne nesreče.

Pri prometni nesreči, če je otroka povozi avto ali pa je soudeležen v prometni nesreči je prva pomembna zadeva, da poskrbimo za varnost nas, reševalcev in našega otroka. Torej da ga prenesemo na varno območje, da se promet zaustavi oziroma če to ni mogoče, da se obomočje zavaruje. Druga pomembna zadeva je, da pokličemo nujno medicinsko pomoč, kar direktno 112, ker ko se ta številka aktivira, se aktivirajo tudi vse ostale službe, torej policija.

Če je otrok težje poškodovan, na primer možnost poškodbe glave, vratu ali katerega drugega pomembnega dela, potem otroka poskušamo miriti in ga poskusimo ne premikati. Če ga moramo premikati, potem moramo biti izredno pozorni, da ne premikamo otrokove glave in vratu. V času ko čakamo reševalce, pa je izredno pomemben kontakt z otrokom, da poskušamo s pogovorm ugotoviti, kako se počuti, kje ga boli. Če otrok krvavi, potem seveda poskušamo krvavitev zaustaviti.

Štefan Mally

specialist splošne medicine

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav