Kako poskrbeti za varnost otroka v kuhinji

0
501
Varnost otroka
Varnost otroka

Vse nevarne predmete, kemikalije in čistila odlagajte v omaro, ki ni v dosegu otroka, prav tako ostre kuhinjske nože spravljajte v predal, ki ni dostopen otroku.

Kuhinja je polna predmetov, ki so potencialno nevarni za radovedne otroke. Mora vam priti v navado, da pospravljate za seboj in zapirate vrata omaric ter predalov, ko iz njih vzamete, kar potrebujete. Če je mogoče, naj otrok ne bo v kuhinji, medtem ko kuhate.

Plastične vrečke in folije hranite zunaj dosega – majhni otroci si hočejo vrečke instinktivno povezniti na glavo. Noži naj bodo varno pospravljeni. Na nizke omare in pedale namestite ključavnice. Tablete za pomivalni stroj (ki so posebej škodljive) in druga čistilna sredstva imejte v zaklenjeni omari, otrok pa naj ve, da je ta omara ni zanj. Če vseeno poje kaj strupenega, nemudoma pokličite zdravniško pomoč. Če morate iti v bolnišnico, vzemite s seboj embalažo te snovi.

Kadar kuhate, naj bodo ročaji kozic obrnjeni proti steni, in če je mogoče, uporabljajte plošče v zadnji vrsti. Zaradi varoval za štedilnik je kuhanje in dvigovanje posod lahko nerodno, zato jih ne priporočamo. Odpovejte se globokemu cvrtju, ki je lahko nevarno, ali kupite električno fritezo.

Pazite na igrače, ki ostanejo v kuhinji, posebej če so na kolesih. Zaenkrat ne dovolite uporabe prtov in pospravljajte stole pod mizo, da jih otrok ne bo uporabljal namesto pručke.

Najboljši čas za likanje je, ko vaš otrok spi. Če ne likate takrat, naj otrok vsaj ne bo zraven (dajte ga v stajico ali za varnostno pregrado); ko končate, likalnik postavite zunaj otrokovega dosega. Ko se likalnik ohladi, ga pospravite.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here