Kako porod doživlja otrok?

0
1537
Dojenček.
Dojenček.

Tudi če ni nobene potrebe po vakuumu ali kleščah, je porod za otroka izjemno naporen, kajti vsak popadek ga skupaj s posteljico in popkovnico tako močno stisne, da se nekoliko prekine dovod kisika.

S pomočjo kardiotokografa ali CTG spremljamo srčni utrip otroka. Srčni utrip se ponavadi med zadnjimi porodnimi popadki upočasni, vendar se hkrati z dotokom kisika kmalu spet normalizira. Če se krivulja CTG spremeni in otrokov utrip tudi med popadki ostane počasen, je morda treba dodatno ukrepati. Mati se mora obrniti na bok ali dobi kisik, če pa dobiva zdravila za pospeševanje popadkov (oksitocin), je odmerek treba zmanjšati.

Otroci imajo med porodom neverjetno sposobnost obvladovanju stresa. Njihove nadledvične žleze v krvni obtok izločajo velike količine adrenalina in noradrenalina, ki skrbita za pospešen srčni utrip in srcu pomagata črpati kri. Vse to izboljša oskrbo možganov s krvjo, kisikom in hranili. Nikoli več v življenju se ne bo po krvi pretakala tolikšna količina stresnih hormonov kot ob rojstvu, ki je za novega Zemljana res pravi podvig!

Hormoni odigrajo pomembno vlogo tudi pri pripravi pljuč na življenje zunaj maternice. Adrenalin zmanjša kopičenje tekočine, s katero so bila v maternici napolnjena otrokova pljuča. Znaki, da pljuča novorojenca dobro delujejo, so rožnata barva kože, napete mišice ter močnejši in glasnejši jok. To je trenutek, v katerem je na preizkušnji prav vse, za kar se je otrok pripravljal v materinem telesu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here