Kako pomiriti otroka, ki ves čas joka?

0
1036
jokanjedojenka

Otrokov jok je od začetka eden od redkih načinov komuniciranja. Ker ne govori, vam lahko le na takšen način pove, da nekaj potrebuje, pa naj bo hrana, sveža plenička ali pa zgolj vaša pozornost. Nekateri dojenčki jokajo več kot drugi, ker potrebujejo več pomoči od vas. Čeprav je videti, kot da vaš otrok ni nikoli zadovoljen, bi vam samo rad povedal in z vami delil, da se trenutno v svoji koži ne počuti nič kaj dobro. Boriti se mora za nadzor veliko stvari, od telesne temperature do gibanja mišic in nadzora svojih čustev.

jokanjedojenkaKot prvo se s svojim otrokom pogovorite, saj ga vaš glas pomirja, kar mu bo pomagalo, da se bo takoj počutil bolje. Preverite, če ga kaj boli, je lačen ali ima polno pleničko. Morda pa se želi le malo pocrkljati. Ena od možnosti je tudi, da vaš otrok želi spremeniti položaj in rabi vašo pomoč. Vaš otrok lahko joka na več različnih načinov, odvisno od tega, kaj ga moti. Sčasoma se boste naučili razlikovati med njimi.

Opazujte otroka, ko se začne jokati. Ali sesa roke ali prste? Usmerja svojo pozornost na nekaj točno določenega ali spreminja svoj položaj? Tako vaš dojenček poskuša različne strategije, da bi se pomiril in morda pri tem potrebuje vašo pomoč. Nekateri otroci več jokajo med 3. in 12. tednom starosti. Pogosto tedaj govorimo o kolikah ali nočnem joku. Vaš dojenček joka z glasnimi izbruhi, ki se pojavijo, ko že mislite, da se je končno umiril.

Obstaja nekaj načinov, ki vam lahko pomagajo umiriti otroka:

Še enkrat preverite, če slučajno ni lačen, če ga kaj ne boli ali rabi svežo pleničko. Nekateri dojenčki potrebujejo veliko gibanja, zato ga nekaj časa zibajte. Drugi otroci rabijo varen kraj, da se pomirijo in zaspijo. Ko je dojenček v posteljici, mu na trebuh položite svojo roko in govorite z mirnim, pomirjujočim glasom. V tolažbo mu bo tudi sesanje. Včasih pomaga, če dojenčku zavijete odejo ali brisačo okoli bokov in nog in tako zmanjšate njegovo gibanje.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here