Otrok razočaran zaradi spola sorojenca

0
516

Z otrokom se moramo pogovarjati o prihodu bratca ali sestrice in ustvariti vzdušje veselega pričakovanja. Otrok bo ob prihodu lahko začitil jezo, ljubosumje in starh, da se starše z njim ne ukvarjata dovolj, zato se o situaciji pogovarjajte.

V kakršnem koli primeru se moramo z otrokom pogovarjati o prihodu novorojenca. Razložiti mu moramo vsako njegovo dilemo glede bratca ali sestrice, na primer kako se bo lahko igral tako s sestrico kot z bratcem. Oglej te si video z Janjo Frelih Gorjanc, univ. dipl. psihologinjo, specialistko ZDT.

Otroka moramo najprej razumeti, zakaj je vznemirjen ter da mu verjamemo, da je vznemirjen. Lahko je jezen, pretirano zaščitniški, morda bi otroka rad vzel s sabo v posteljico. Vedno moramo razumeti, zakaj otrok čuti, tisto kar čuti: ali je jezen, prestrašen oziroma karkoli drugega.

Če je razočaran zaradi otrokovega spola, je to pač dejstvo, ki se ga ne da spremeniti, ampak ga je potrebno sprejeti. Ko razumemo, zaradi česa je razočaran, mu poskušamo predstaviti pozitivne plati. Nikakor pa mu ne vsiljevati tega, da mora to sprejeti. Otroku rečemo, da naj počaka, da se vsi navadite eden na drugega in bo potem videl, kaj se da na primer početi s sestrico/bratcem, ki jo/ga je dobil. Otroku moramo dati čas in ga potolažiti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here