Kako pomirite otroka

0
535
druzina_4

V Sloveniji približno 65.000 otrok zaradi ločitve živi samo z enim od staršev oziroma nekaj časa z enim, nekaj časa z drugim od staršev. V povprečju se pari ločijo v prvih sedmih letih po poroki, zato v enostarševskih družinah živi veliko otrok, mlajših kot šest let. Ko pride do ločitve, otroci potrebujejo podporo, potrpežljivost in ljubezen obeh staršev, da laže prebrodijo to veliko spremembo.

Premagajte medsebojne razlikedruzina_4

Vsi otroci si želijo ljubečega odnosa z mamo in očetom, četudi ne živijo skupaj. Pari, ki v zakonu vztrajajo »samo še zaradi otrok«, najbrž niso izbrali najboljšega načina za reševanje zakonskih težav. Ko se starši ločijo, moraj0o sodelovati, da je sprememba čim manj boleča za vse. Starši lahko veliko naredijo že s tem, da od otroka ne zahtevajo, naj se postavi na eno ali drugo stran. Ne smejo ga vplesti v svoje prepire in grajati drug drugega pred otrokom.

Pomirite otroka

Vsak otrok se na ločitev odzove drugače, a ne glede na starost je ta izkušnja za otroka zelo težavna. Življenje se mu obrne na glavo, pogreša tistega od staršev, ki se odseli, skrbi ga, kaj se bo zgodilo z njim, in se sprašuje, ali ni mogoče on kriv za ločitev. Otrok potrebuje nenehna zagotovila obeh staršev, da bosta še naprej skrbela zanj in ga imela rada. Starše morda zamika, da bi otroku ločitev predstavili kot nekaj začasnega in mu vzbudili lažno upanje o morebitni spravi (četudi nimajo tega namena), ker menijo, da mu bo tako laže. To je zelo tvegano in ima lahko ravno nasprotni učinek. Bodite odkriti in iskreni o tem, kar se dogaja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here