Kako pomembno je, da otrokom pustimo ustvarjati

0
815
Spodbujanje kreativnosti.
Spodbujanje kreativnosti.

Ustvarjalnost je zelo pomembna pri razvoju otroka. Dandanes vse bolj prevladuje mišljenje, da se majhen otrok lahko uči preko računalnika.

Preberite si kako razvoj ustvarjalnosti zagovarja neodvisni predavatelj, walfdorski pedagog in pisatelj dr. Godi Keller.

» Ustvarjalnost je povezana s fantazijo. In fantazija je način razmišljanja. Ampak to je način razmišljanja, ki je poln gibanja. Mislim, da je v otroštvu način razmišljanja, ki se začne s fizičnim gibanjem. Majhen otrok se vsega nauči s tem, ko to dela. Kar pomeni, da je fizično gibanje celotnega pomena. In če je ta fizični način gibanja, v igri, v plesu, ritmu, pesmi, zelo pester, potem se ta počasi spremeni v notranji način gibanja, ki je v bistvu fantazija. In to je to, kar navadno imenujemo kreativnost. In če lahko negujemo ta živ način razmišljanja, potem to postane tudi živo razmišljanje. In zato v teh šolah v prvih letih večinoma delamo s slikami in ne s koncepti. V slikah je veliko več gibanja in seveda vzdržujemo pomembnost fizičnega gibanja. Ko se otroci poskušajo izražati preko fizičnega gibanja, kar se dogaja v evritmiji, v gledaliških igrah.

Torej, ključ do kreativnosti je v gibanju, ne pa v mirovanju. Zato je neumno razmišljanje, da se otroci lahko več naučijo pred računalnikom. Ne zato, ker bi bila slaba vsebina računalniških igric, ampak zato, ker se otrok ne giblje. Razen prsta na roki mogoče.«

Sodelujoči strokovnjaki:

Godi Keller

http://www.godikeller.com/slovenija

neodvisni predavatelj, walfdorski pedagog in pisatelj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here