DružinaKako pomembni so vzorci iz otroštva

Kako pomembni so vzorci iz otroštva

Dr. Zoran Milivojević, transakcijski analitik in psihoterapevt, izpostavlja kot pomembno to, kako starši izkazujejo otroku ljubezen in tako si otrok zgradi predstavo o ljubezni.

Tisto, kar je pomembno, je, kako starši izkazujejo ljubezen otroku. Tu otrok zgradi predstavo o ljubezni. Imamo starše, ki ne izkazujejo ljubezni, to je star način, in imamo tiste starše, ki sitnarijo otroku, tečejo za njim, stalno ga spominjajo na to, kako zelo ga imajo radi, da ne bi tega nikdar pozabil itd. Na ta način otrok formulira predstave o tem, kaj je ljubezen. Tisto, kar je prav tako pomembno, je odnos med mamo in očetom, ker ta odnos postane model za odnos moški–ženska. Otrok v nekem trenutku ugotovi, da je moškega spola ali pa ženskega, da obstaja ženski in moški spol, da je oče moški, mama pa ženska, in potem gleda, kako je to, vpija ta model.

Variante so razične, zelo je kompleksno, ampak ljudje se v principu delijo na tiste, ki bežijo od obrazca iz svoje preteklosti. Na primer, oče je bil alkoholik, otrok se je bal, da ko bo nekaj popil, bo ponorel in ubil nekoga, bil je nasilen in delal scene … Takšna oseba, čim spozna nekoga, ki spominja na alkohol, beži od takšne osebe, torej beži od ponavljanja in pogosto beži v drugo nasprotje. Imamo pa tudi tiste, ki so bili na neki način zadovoljni in iščejo na primer: imela je super odnos z očetom, zato išče moškega, ki bo nova verzija njenega očeta in bo z njim imela takšen odnos, kot sta ga imela mama in oče, čudovit odnos.

Včasih nista toliko pomembna mama in oče kot babica in dedek, včasih je otrok bolj usmerjen na njiju, ampak vedno gremo v ozadje. Vidimo, da nekdo ni zadovoljen s svojim ljubezenskim življenjem, če ugotavlja, da v različnih zvezah nekaj ponavlja, in tako pridemo do vzorca. Ta vzorec iščemo v preteklosti, kako je nastal, kaj ga ohranja itd. In veliko bolj pomembno je prekiniti vzorec kot pa odkriti, od kod izvira. Obstajajo različne oblike terapij, ki posamezniku pomagajo, da ugotovi ponavljanja in jih (lahko tudi s pomočjo strokovnjaka) preseže.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj