Kako pomembna je čustvena stabilnost med partnerjema

0
2042

Dr. Zoran Milivojević, transakcijski analitičar in psihoterapevt, razlaga da je otroku najpomembnejša stabilnost in sigurnost.

Ko stopita dva v zvezo, sta najprej fant in punca, kasneje pa mož in žena. Ko dobita otroka, sta tudi mama in oče. Tu obstajata dva sistema vlog in pogosto se dogaja, da sta več časa v vlogi mame in oče tako med njima ni vse v redu.

Mnogi starši bežijo v vloge mame in očeta, da bi pobegnili konfliktom in stabilizirali odnos. Če me vprašate, ali je odnos pomemben, je. Iz otrokovega gledišča, je njemu najpomembnejša varnost in stabilnost. To pomeni, da se ne boji, če se mama in oče razideta, s kom bo ostal, da nekdo ni alkoholik, da nima napadov besa, da ni nasilja, ker vse to otrok doživlja travmatično, to ga lahko zaznamuje. In zaradi tega se večina staršev, ko so otroci še majhni, izogiba hujšim konfliktom pred otroki, kar pomeni, da to rešujejo, ko otroci niso prisotni, ker vedo, da otroci ne bi mogli pravilno razumeti, kar se dogaja.

Vsekakor otrok ne moremo vedno zaščititi pred različnimi dogajanji, vendar je takrat, ko se nekaj zgodi, potrebno preverjati in spremljati, kako je otrok to razumel in kakšen pomen je pripisal določeni stvari. Starš mora pomagati otroku, da otrok predela to situacijo.

dr. Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/

transakcijski analitičar in psihoterapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj