Kako pogosto naj bi čutili dojenčkovo gibanje v trebuhu?

0
11260
nosenost-izris

Navadno ni razloga za skrb, če je otrokovo gibanje manj opazno. Majhen dojenček se ne premika toliko kot večji, poleg tega pa je veliko odvisno od njegovega temperamenta, ki je že v maternici močno izražen. Na koncu nosečnosti je običajno manj brc in ostalega gibanja, saj ima otrok vedno manj prostora za gibanje.

Dojenčki so si različni: nekateri so mirni in se malo gibajo, drugi pa so pravi športniki, ki so veliko v gibanju. Tudi če je število premikov včasih neprijetno, ne bi smelo biti boleče. Če vam vaš dojenček z njegovimi dejavnostmi povzroča bolečino, obvestite svojega ginekologa.

Vsak premik otroka ni otipljiv. Ultrazvočne študije so pokazale, da nosečnice občutijo približno 80% otrokovega gibanja, ostalega pa ne. Pogosto nosečnica skozi potek nosečnosti gibanje zazna manj zavestno, ker nanj usmerja manj pozornosti.

Kdaj se morate obrniti na svojega ginekologa?

Nekateri otroci so zelo mirni in se malo gibajo. Ginekologa morate obvestiti, če med 24. in 28. tednom več kot 24 ur ne čutite dojenčkovega gibanja.

Okoli 34. tedna si lahko vzamete nekaj časa, in ste takrat pozorni na dojenčkovo gibanje. V dveh urah boste občutili približno 10 premikov. Če je v trebuhu preveč mirno, morda pomagajo ti triki:

– Pojejte energijsko ploščico ali popijte kozarec pomarančnega soka – mnogi otroci so bolj aktivni po takšnem dotoku energije.

– Ulezite se na levi bok, tako da je dotok krvi optimiziran v trebuh.

– Če tudi po teh ukrepih ne občutite 10 premikov znotraj dveh ur, se posvetujte z ginekologom ali babico.

nosenost-izris

Vir: Hallo-Eltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here