Kako pogoste so alergije in kakšni so znaki

0
4043

Najpogostejši znaki alergij so spremembe na koži: lisasti izpuščaji, otekline. Redkeje pa se pojavijo težave z dihali – težko dihanje.

V celoti je otrok, ki so na kakršni koli način prizadeti zaradi alergijskih bolezni iz leta v leto več. V predelu Evrope, kamor sodimo tudi mi, ocenjujejo da je takšnih otrok že med 20 in 25 %, kar je ogromna številka, govorimo torej o enem otroku na štiri oziroma na pet otrok. Velik delež teh otrok odpade na alergije že v najzgodnejšem obdobju.

Tisto, kar največkrat vidimo pri malih otrocih so izpuščaji na koži in pa težave z prebavo. Pri težavah s prebavo so znaki zelo raznoliki. Otrok ima lahko drisko, ga napenja, pojavi se kri v blatu, neješčost, počasno povečevanje telesne teže.

Kaj pa pomeni za otroka, ki ni dojen in je alergičen na kravje mleko

Ko gre za otroke, pri katerih sumimo, da so alergični na kravje mleko in niso dojeni, jih moramo hraniti z adaptiranim mlekom, s posebej izdelanimi mlečnimi formulami, kjer so beljakovine razgrajene na tak način, da ne povzročajo alergijskih bolezni.

Alergija na kravje mleko je kratkega značaja. Velik odstotek otrok alergijo na kravje mleko preraste, nekje do dopolnjenega prvega leta ali pa kmalu po tem. Dalj časa pa traja alergija na jajca.

Sodelujoči strokovnjaki:

Vlasta Kunaver

http://www.zdkamnik.si/

dr. med., spec. ped., Zdravstveni dom Dr. Julija Polca, Kamnik

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here