Kako otroku olajšati prihod v vrtec

0
2275
Vrtec in uvajanje
Vrtec in uvajanje

Uvanjanje bo potekalo okoli 14 dni s starši, da pa se otrok popolnoma navadi na prihod v vrtec pa lahko traja tudi do 3 mesece.

Kdaj vpisati otroka v vrtec?

»Najprimernejši čas za vpis otroka v vrtec je takrat, ko se starša odločita in tudi trdno verjameta, da je vrtec prava izbira za njunega otroka,« pravi vzgojiteljica z dolgoletnimi izkušnjami, gospa Branka Jerič. Otrok je sicer zrel za vrtec že po dopolnjenem enem letu starosti. Včasih se starši odločijo za drugačno obliko varstva, ki je seveda tudi sprejemljiva, vendar strokovnjakinja priporoča, da starši svoje otroke vpišejo v vrtec nekje do tretjega, četrtega leta, saj je pri tej starosti okvir domačega varstva lahko preozek.

Kako otroku olajšati prihod v vrtec?

Enajstmesečni otrok še ne razume, kaj pomeni ta sprememba v njegovem življenju, zato je priprava drugačna kot pri starejšem otroku, ki mu to že lahko razložimo na njemu ustrezen način. »Lahko rečem, da se priprava začne že takoj po rojstvu: starši z veseljem do življenja, odprtostjo, pozitivno naravnanostjo in zaupanjem vase, s svojim odzivanjem na nek način vplivajo na to, da je prehod za njihovega otroka v novo okolje lažji.« Kljub temu pa so včasih otroci, ki pridejo v vrtec, lahko bolj občutljivi, treba je upoštevati njihov temperament, osebnostni profil in še kaj.

Uvajanje v vrtec

Metode in način dela se razlikujejo od vrtca do vrtca, vendar vsi stremijo k temu, da se pomaga tako otrokom kot staršem, da z veseljem pridejo v vrtec.

  •  Pred samim vstopom v vrtec je treba najprej pripraviti starše. Za njih je navadno to prva izkušnja, ne vedo, kako poteka uvajanje in celoten sistem. Pogosto veliko osnovnih informacij izvedo na uvodnem roditeljskem sestanku, kjer jim vodstvo vrtca in drugi strokovni delavci predstavijo vrtec; starši lahko začutijo utrip, naravnanost institucije, način prehranjevanja ipd. Po tem se starše povabi na individualen razgovor, kjer dobijo konkretne informacije o tem, kako uvajati njihovega otroka. Starši vzgojiteljicam povedo stvari o svojem otroku, da te dobijo občutek, kdo bo prišel pod njihovo okrilje.

»Vzgojiteljice napnemo vse sile, da se staršem in otrokom prihod v vrtec kar se da olajša,« pravi ga. Jerič in nadaljuje: »Ko starši začutijo, da jim s svojo strokovnostjo, izkušnjami in znanjem prihajamo naproti, si že nekoliko oddahnejo in lažje pripeljejo otroka v vrtec.

  • Uvajanje se začne tako, da otroci skupaj s starši preživijo urico ali dve v igralnici vrtca, da vsi skupaj začutijo novo okolje, prostor, vzgojiteljice, in da otrok vidi svoje vrstnike. Čez kak dan ali dva starši za krajši čas zapustijo igralnico in počakajo v predprostoru, vzgojiteljice pa jih pokličejo, če/ko je to potrebno, torej v primeru, da njihov otrok joče. Ga. Jerič pravi: »To ponavljamo nekaj dni in sicer tako pogosto, da otrok ve, da bosta starša vedno prišla nazaj. Malčki namreč ne razumejo, če jim je rečeno, da starši pridejo nazaj; otrok potrebuje izkušnje, da se starša vrneta, in več kot jih ima, bolj varno se počuti.« Vzgojiteljice pri tem spremljajo odzivanje, svojskost otrok in na podlagi tega, vsak dan sproti načrtujejo uvajanje. To pa na drugi strani ne sme biti predolgo: v tem primeru lahko pride do napetosti, ko otrok zgolj preži na to, kdaj se bodo starši vrnili. »Obdobje 14. dni uvajanja skupaj s starši se je po naših izkušnjah izkazalo za nekako ravno pravšnje,« še dodaja. Da se otroci povsem navadijo vrtca, traja nekako tri mesece, pri nekaterih posameznikih pa včasih celo dlje, tudi do pol leta ali celega leta. »Otrok ima vso pravico do tolikšnega uvajanja, kot ga potrebuje. Treba je vztrajati: otroku moramo pomagati, da sprejme novo okolje, treba je preseči strahove in stiske staršev. Potrebuje trdno oporo, saj vsi vemo, da je vredno.«

Česa naj se starši izogibajo pri uvajanju otroka v vrtec

Odhod otroka v vrtec je tudi za starše stresen. Soočajo se s strahom pred novostmi, novim okoljem, v katerem se bodo znašli s svojim otrokom, morda imajo sami kakšno slabo izkušnjo iz vrtca ipd. »Otroci začutijo doživljanje in strah staršev; otroci vedo, da je njihove starše strah, tega pa starši zlahka prenesejo na svoje otroke. Lahko se zaplete, če strah obvladuje starše. Strah je del našega čustvovanja in se pojavlja, vendar ga je treba obvladovati, ga preseči.« Zato je potreben human in počasen pristop. Starši naj otrok ne sprašujejo z žalostnim tonom v smislu “Ali ti je bilo hudo v vrtcu?” ali pa “Ali nočeš v vrtec?”

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj