Kako otroka odvaditi od dude

0
1152

Duda tolaži otroka in razbremeni starše. Najpozneje po drugem rojstnem dnevu naj otroci ne bi več sesali dude – kaj pa če se ji nočejo odpovedati? Otroci imajo prirojen sesalni refleks. Večina otrok dobili svojo dozo varnosti preko fizičnega kontakta s starši, znanega vonja, ninice, najljubše igrače, topline in glasu mame in očeta. Zato je pomembno, da je duda le plan B za primere, ko res ne gre drugače. Ko otrok prosi za dudo, je potrebno preučiti, kaj zares potrebuje. Dudo je namreč potrebno uporabljati čim manj časa in le takrat, ko je nujno. Nič ni narobe, če jo dobi v prvih mesecih življenja vsake toliko časa. Ni pa tako zelo dobro, če jo sesa dolgo in zelo močno.

Sesanje palca ali drugih prstov deformira čeljust bolj kot duda. Poleg tega ima duda še eno prednost – lahko izgine, ko je čas za to. Ko na plan pridejo prvi zobki in se otrok začne navajati na gosto hrano, se pravi nekje okoli prvega leta starosti, je treba otroka počasi odvaditi sesanja dude. Če otrok uporablja stekleničko, jo naj zamenja skodelica.

Obstajajo načini, ki lahko pomagajo otroku, da se bo lažje ločil od dude. Otrok jo lahko komu da, ali pa jo ponoči pusti pod blazino in namesto nje dobi darilo. Pomembno je, da duda ne izgine kar naenkrat, ne da bi bil otrok pripravljen na to.

Vir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here