Kako otroka naučiti samozavesti

0
938

Kako otroka naučiti samozavesti, hkrati pa ga ne razvaditi? Ko imenujemo njegove pozitivne vsebine, te kvalitete direktno vpisujemo v njegovo samopodobo.

Oglejte si video, kjer dr. Zoran Milivojević razalaga, kako otroka naučiti samozavesti, hkrati pa ga ne razvaditi.

Bistvo je, da sta to dve različni stvari. S tem, ko otroku izkazujemo ljubezen, mu kažemo, da nam je pomemben, se pravi, ti si meni pomembno bitje. S tem, ko otroku govorimo, da pri njem opažamo pozitivne lastnosti, da je lep, talentiran, zdrav, sposoben, urejen … S tem, ko imenujemo njegove pozitivne lastnosti, v njegovo samopodobo direktno vpisujemo te kvalitete. Ker otrok verjame staršem, ko starši govorijo kar sem naštel, otrok tako pogleda vase in vidi, da je lep, pameten, sposoben … in na ta način zgradi pozitivno podobo o sebi. Pohvale in izkazovanje ljubezni ne morejo pokvariti otroka, ti ni tisto, kar otroka razvaja.

Tisto kar otroka razvaja, je pomanjkanje discipline oziroma, da so to tisti starši, ki nočejo kaznovati, nemočni. Če je starš izenačil vzgojo z izkazovanjem ljubezni, potem bo njegov otrok po vsej verjetnosti razvajen. To pa pomeni nesposoben za življenje, ne bo želel odrasti, bo egoističen. V vsakem primeru bo rezultat vzgoje slab.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/

transakcijski analitičar in psihoterapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here