Kaj morate narediti zdaj, da bo vaš otrok znal finančno preživeti

0
750
Otroci in denar
Otroci in denar

Vas je malček začel spraševati o denarju? Ga zanima, koliko stane najnovejši avtomobilček v trgovini ali najmodernejša punčka? Skrbno spravlja vsak kovanec, ki ga dobi od svojih starih staršev, in vas z zanimanjem spremlja pri nakupovanju?.

Na odnosu do denarja, ki se ga je ustvaril otrok naučil v otroštvu, bo kasneje gradil svoje vrednote tudi v času mladostništva in odraslosti. Predvsem pa je pomembno, da z vzgojo za ravnanje z denarjem pričnemo zgodaj in da denar otroku predstavimo na enostaven in jasen način svetuje Heliodor Cvetko, univerzitetni diplomirani psiholog, integrativni psihoterapevt in supervizor s Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Učenje je igra

Otroci v prvih letih svojega življenja spoznavajo svet s čutili in izkustvom. Otrok se najlažje uči z igro in igranjem različnih vlog, tako je prvi korak, da otroku predstavimo igračke in igre, ki simulirajo uporabo denarja. Otroku lahko kupite otroško blagajno, mu izrežete bankovce ali pripravite žetone in se z njim igrate »nakupovanje«. Na ta način otrok spozna, da je za nakup igračke potrebno plačati, vadi komunikacijo s prodajalci in ugotovi, da ima na voljo omejena finančna sredstva (torej se mora med več izdelki odločiti za najprimernejšega). Čeprav otrok še ne razume, zakaj ob plačilu prejme drobiž in koliko določena stvar stane, pa v obdobju od 2,5 do 3 let že razume proces denarne zamenjave. Resnično vrednost denarja razume šele takrat, ko razume pomen števil in pomen vrednosti (okoli 10. leta starosti).

Iz dnevne sobe v trgovino

Pri starosti treh let, otrok postaja vse bolj samostojen. Vaš malček bo v tem času velikokrat zahteval, da je vključen v nakupovanje. Vzemite ga s sabo v trgovino, vendar ga vključite, tako v izbiro kot tudi plačilo nakupa. Dovolite, da si v trgovini izbere predmet  v določeni vrednosti (npr. nekaj evrov), raje kot da mu dovolite izbiro le enega izdelka.  Pri tem otroku tudi razložite, kaj pomeni cena, na primer: »S 4 evri si lahko kupiš dva sladoleda ali en majhen avtomobilček.« Tako bo otrok začel razumevati, da vse stvari nimajo enake cenovne vrednosti in da je pred nakupom treba ceno nekega izdelka pretehtati. Malčka soočite tudi s plačilom na blagajni. Dovolite mu, da izroči bankovce prodajalcu in da le ta otroku vrne denar, saj na ta način otrok dobi izkustvo s pravim denarjem (čeprav numerične vrednosti le tega še ne razume). Psiholog, Heliodor Cvetko še svetuje: »Če hočemo otroku privzgojiti pozitivni, spoštljiv odnos do denarja, moramo mi tako početi z njim, dovoliti-omogočiti, da nas otrok opazuje ravnati z denarjem, kdaj tudi na glas. S tem mislim, da otroku v trgovini tudi razložimo »sedaj pa le hitro pospravimo denar«, »ne smemo ga mečkati, z denarjem je treba lepo delati«. Po izvršitvi plačila in vračilu denarja pa je priporočljivo, da tudi izpostavimo pomen vrnjenega drobiža, npr. »le pospravimo kovanec, vsak je nekaj vreden, ga bomo gotovo še potrebovali«.

Prva žepnina

Mnenja o žepnini so zelo različna. Od vas je odvisno, kako boste nagradili svojega otroka, zavedati pa se morate, da je denar izjemno močan učni pripomoček. Nekateri psihologi svetujejo, da se postopoma otroku začne dajati žepnino v obliki kovancev vsak teden, tako da se otroka privadi na načrtovanje porabe denarja. Otrok s tem ugotovi, da mora za večjo igračo ali drug nakup svojo žepnino tudi dlje časa varčevati. Vsekakor pa denarja naj ne bi uporabili za način kaznovanja ali nagrajevanja otroka. Nasprotnega mnenja pa je psiholog, Heliodor Cvetko, ki svetuje, da otroku denarja ne dajemo brez razloga, saj tako se otrok začne učiti,da lahko dobi denar kadar hoče. Otrok, naj dobi možnost, da od malega svoj denar zasluži, torej ga dobi za nagrado (v zmerni, njegovi starosti primerni višini). Kasneje, v skladu s svojimi zmožnostmi, lahko da več od sebe in več zasluži. Če smo starši dober prvi delodajalec, je kasneje dobro, da si »služijo« pri drugih delodajalcih (starih starših, sosedih ali znancih).

Varčevanje

Tako kot se moramo varčevanja naučiti odrasli, se ga morajo tudi otroci. Na takšen način se otrok nauči dela z denarjem, načrtovanja in potrpežljivosti, saj mora varčevati, da si kupi določeno stvar. Za varčevanje je najbolj primeren hranilnik, ki ga lahko otroku kupite med drugim in tretjim letom. Hranilniki obstajajo v različnih oblikah, zato naj si ga otrok izbere sam, da bo tako imel večje veselje za varčevanje. V tem obdobju začne otrok tudi razlikovati med pravim in nepravim denarjem, zato tudi razume pojem varčevanja. Otroka naučite, da naj ne zapravi celotne žepnine oziroma denarja, ki ga dobi za opravljena dela. Naučite ga, da si naredi seznam želja in jih razvrsti v tri skupine glede na njihovo ceno. Ta

ko si bo otrok sam postavil cilj ter se naučil potrpežljivosti in načrtovanja. Videl bo, da mora za določeno stvar varčevati dlje časa kot za kakšno drugo. Ko bo otrok zbral dovolj denarja za želeno stvar, mu omogočite, da to stvar tudi sam kupi, torej naj na blagajni stoji v vrsti za vami. Na takšen način bo otrok tudi izkusil komunikacijo nakupovanja.

Pri varčevanju je potrebno otroku razložiti tudi, da so določene stvari, ki jih starši lahko financirajo, torej stvari, ki so nujne (npr. obleka, vsakodnevna hrana …) in stvari, ki niso nujno življenjsko potrebne kot so npr. igrače, sladoled … Tako se bo otrok naučil, da za določene stvari mora imeti vedno nekaj malega privarčevanega, za druge pa lahko varčuje, če mu kaj ostane. Naučil se bo tudi ločiti med nujnostjo določenih stvari in tem, kaj so osnovne življenjske potrebščine in kaj so dodatne.

Otroku tudi pojasnite, da svoj privarčevani denar položi na svoj prvi bančni račun. Skupaj se odpravite v banko, kar bo prav tako posebna izkušnja. Pripravite se lahko že doma preko igre, dobro pa je, da otroka čim bolj spodbujate, da pri ukvarjanju z denarjem uporablja matematične procese, ko so seštevanje in odštevanje ali pa razvrščanje kovancev po velikosti. Na takšen način se otrok skozi igro tudi uči. Otroku razložite, da bo s svojim lastnim denarjem postal odgovoren, saj se bo moral sam odločati, kaj bo z denarjem naredil. Otroka spodbujajte, da samostojno razmišlja in se sam odloča, ko nakupuje z vami. Na primer, ko greste po nakupih, otroku razložite, kakšne odločitve sprejemate. Povejte mu, zakaj ste se odločili, da boste denar porabili za prvi izdelek in ne za drugega. Na primer: »Lahko bi kupila ta šampon, ki zelo lepo diši, vendar bom za isti denar raje kupila tista dva šampona, ki sta v akciji, in ju bomo tako imeli za dlje časa.«. S  tem bo začel iskati svojo identiteto, kar je zelo pomembno za otrokov osebnostni razvoj.

Obdarovanje

Otroka je treba naučiti tudi obdarovanja. Razložite mu, da ni nujno, da denar porabi le zase, temveč da lahko z njim kupi darila za koga drugega. Porabi ga lahko za skupno dobro (npr. za skupno gugalnico, ki jo bodo uporabljali vsi otroci z bloka), lahko z njim kupi darilo bratu, sestri ali prijatelju, lahko pa ga nameni humanitarnim, zdravstvenim in ekološkim organizacijam. Na takšen način bo otrok izkusil veselje obdarovanja in bo za spremembo v vlogi tistega, ki obdaruje.

Kadar otrok želi v trgovini dobiti tudi kaj zase, mu ne recite: »Lahko si izbereš eno stvar.«, temveč raje: »Lahko si izbereš nekaj za 1 evro.«. Tako bo otrok hitro premislil, ali bo raje izbral eno čokolado ali eno manjšo čokolado in igračko, ki skupaj prav tako stanejo 1 evro. S tem se bo otrok soočil s sprejemanjem odločitev in spoznaval vrednost denarja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Heliodor Cvetko

http://www.svet-center-mb.si/

univ. dipl. psih., integrativni psihoterapevt in supervizor s Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here