Kako otroka naučiti lepih navad

0
1009
Lepe navade otroka
Lepe navade otroka

Navada postane tisto vedenje, ki ga pogosto ponavljamo in pri tem doživljamo pozitiven odziv.

Otroci se največ naučijo z opazovanjem in posnemanjem tistih oseb, s katerimi so čustveno povezani in so v njihovem življenju pomembne. »V predšolskem obdobju imajo osrednjo vlogo starši, pa tudi ostali družinski člani, ob vstopu v vrtec vzgojiteljice, v starejšem predšolskem obdobju pa tudi vrstniki. Pri učenju navad je tako najpomembnejši zgled v njihovem vsakdanjem življenju. Učenje vedenja se začne ob rojstvu in poteka nenehno. Otrok z vsakim dnem vase srka navade, vrednote in rituale v družini, zato je pomembno, da starši sami uporabljajo in živijo tiste navade, ki jih želijo privzgojiti otrokom,« pojasni Andreja Demšar, univ. dipl. psih., svetovalna delavka, Vrtec Škofja Loka.

Navada = vedenje

»Navada postane tisto vedenje, ki ga pogosto ponavljamo in pri tem doživljamo pozitiven odziv. Tako se naučimo, da je določeno vedenje za nas uporabno, koristno.« Otrok mora dobiti konkretna navodila, ubesedeno vedenje, ki ga pričakujete od njega, prikažite z vzgledom. »Namesto ‘lepo se obnašaj’ ali ‘bodi priden’, konkretno opredelimo vedenje, ki ga pričakujemo. Ne smemo pa pričakovati, da se bo otrok lepo vedel le zato, ker mu tako povemo. Otrok potrebuje čim več priložnosti, v katerih lahko uporablja in ponavlja pridobljene navade. Pomembno je, da otrokovo lepo vedenje opazimo in pohvalimo, lahko tudi nagradimo z našo pozornostjo (nasmeh, objem, pohvala).«

Pomembne navade, ki naj se jih učijo predšolski otroci, so tiste, ki predstavljajo:

  • Skrb za zdravje in osebno higieno, npr. dosledno umivanje rok in zob, brisanje nosu v robček, gibanje na svežem zraku, zdrava prehrana.
  • Učenje osnovnih vljudnostnih izrazov, npr. da pozdravi ob prihodu, uporablja besedi ‘hvala’ in ‘prosim’. Če postanejo stvari samoumevne, je treba otroka večkrat opomniti (npr. če želi igračo, mora reči ‘prosim’, ko dobi igračo, reče ‘hvala’, ko pride v vrtec, reče ‘dobro jutro’). Enako velja za starše. Če starši v vrtcu ne bodo pozdravljali, tudi otrok ne bo.
  • Pospravljanje stvari, igrač za seboj in skrb za stvari; te navade mu bodo še posebej koristile ob vstopu v šolo. Če želite, da bo otrok pospravljal svoje igrače, mora to dejanje večkrat ponavljati. Samo če nekaj ponavljamo, postane to navada. Bodite mu zgled. Otrok opazuje, kam in kako odložite čevlje ali torbo, ko pridete iz službe. Začnite s pospravljanjem, ko je otrok majhen, saj je kasneje že prisoten upor. Obnese se pravilo: ko se nehaš igrati, pospraviš za seboj, šele potem lahko vzameš drugo igračo.
  • Predšolsko obdobje je tudi čas, ko se otrok uči primernega vedenja pri mizi, npr. da sedi pri mizi, uporablja pribor, ne packa s hrano. Z ustreznim vzgledom se otrok uči tudi prosocialnega vedenja, da skrbi za druge in ponudi pomoč.

Pri učenju navad je seveda pomembno, da pričakovanja do otroka uskladimo z njegovimi razvojnimi značilnostmi in sposobnostmi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Demšar

Andreja Demšar

http://vrtec.skofjaloka.si/

univ. dipl. psih, svetovalna delavka, Vrtec Škofja Loka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here