Kako otrok raste in kako se pri tem razvijajo njegovi možgani

0
2659

Kako otrok raste in kako se pri tem razvijajo njegovi možgani?

Z rastjo otroka se razvijajo tudi otroški možgani, ki so najbolj rastejo do okoli 5 let in takrat zelo veliko absorbirajo vase, nato možgani še zorijo (pridobivajo obliko delovanja) do 25 leta. Sicer pa se možgani stalno spreminjajo tudi po tem, saj se lahko tudi kasneje v življenju učimo in se stvari prav tako vtisnejo v možgane. Oglejte si video s Tino Bregant, dr. med., spec. iz pediatrije.

Rast je pri otrocih zelo pomembna. Novorojenček, ki tehta okoli 3 kg, že v prvem letu doseže težo 10 do 12 kg in tako početveri svojo težo. Kar se tiče rasti v dolžino, pa od dolžine 50 do 54 cm, v prvem letu zraste do okoli 80 cm. Komponenta rasti je prvo leto življenja zelo izrazita. Tudi volumska rast možganov je zelo izrazita. Volumska pridobitev možganov se dogaja prvih 5 let življenja. Prostornina možganov otroka ob vstopu v šolo je enaka prostornini možganov odraslega človeka. Vendar pa prostornina možganov ni vse.

Zorenje možganov pa je pridobivanje optimalne oblike delovanja in poteka do 25. leta starosti. So pa možgani ves čas sposobni spreminjanja (plastičnost učenja ali pa plastičnost po poškodbi). Vse izkušnje se vtisnejo v možgane, pa čeprav so to zelo mahne, mikroanatomske spremembe. Možgani se spreminjajo glede na aktivnost in izkušnje, ki jim jih dajemo. To je sposobnost, ki je zadržana v pozno starost, če jo negujemo. Pri razvoju otrokovih možganov imamo tudi kritična obdobja, v katerih se otrok stvari nauči hitreje in bolje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here