Zakaj otroka vpisati v vrtec

0
3181
Otrok v vrtcu
Otrok v vrtcu

Vključitev v vrtec je ponavadi prvi resen odhod otroka od doma. Kdaj in zakaj otroka vpisati v vrtec, koliko časa traja uvajanje in kako se počuti v vrtcu.

Vključitev v vrtec je ponavadi prvi resen odhod otroka od doma. Starši na ta odhod svoje otroke in sebe različno pripravljajo. Nekateri starši zaupajo v otrokovo novo okolje, drugi so polni strahu in dvomov, kako bodo drugi skrbeli za otroka. Otrok to razpoloženje čuti, zato tudi ne gre rad od staršev. Toda večina otrok se takoj po odhodu mame neha jokati. Sproščeno se prične igrati in se hitro potolaži.
 

Kaj bi svetovali staršem, ki se še odločajo za vpis otroka v vrtec?

Otrok z barvicami
Otrok z barvicami

Vstop v vrtec je pomembna sprememba v družini, zato je še toliko bolj pomembno, da se predvsem starši nanjo dobro pripravijo. Pomembno je, da se starši seznanijo z vrtcem, z rutino v vrtcu in s klimo v njem in se na podlagi tega odločijo, v kateri vrtec bodo vpisali svojega otroka. Od zaupanja staršev v vrtec in v strokovne delavke je odvisno, kako bo otrok sprejel vrtec, kako hitro se bo navadil nanj in kako zelo rad bo vsako jutro hodil v vrtec. Staršev predvsem ne sme biti sram, ne smejo imeti nikakršnih zadržkov, da v vrtcu povprašajo o prav vsem, kar jih zanima, česar jih je strah.
 

Katere so pozitivne strani obiskovanja vrtca?
Vrtec ima pozitiven vpliv na vsa področja otrokovega razvoja, dejavnosti v oddelkih potekajo vedno v smeri razvoja otrokovih sposobnosti in učenja za življenje. Ker so otroci v vrtcu v skupinah, pridobivajo na socialnem razvoju, saj se učijo socialnih spretnosti, upoštevanja meja drugih, naučijo se čakati, da zadovoljijo svoje potrebe, naučijo se meja in pravil, ki jim koristijo pri širjenju svojega socialnega okolja.
 

Kaj pa negativne strani?

To so morebitne bolezni, saj je otrok v stiku z več ljudmi kot doma ali pri varuški.
 

Zakaj so prva leta otrokovega življenja najbolj pomembna in na kaj morajo biti starši najbolj pozorni?

Prva leta otrokovega življenja so najbolj pomembna, ker pomenijo temelj za vse, kar se dogaja kasneje v življenju. Z izkušnjami, ki jih pridobimo v prvih letih življenja, gradimo svoj odnos do ljudi, sveta in predmetov v nadaljevanju svojega življenja, zato je zelo pomembno, da ima otrok pozitivne izkušnje s svetom, z ljudmi in z različnimi situacijami. To ne pomeni, da ne sme doživeti nič hudega in da ga moramo pred vsem zavarovati, vendar mu moramo stati ob strani, ko doživlja stisko. Zelo pomembno je tudi, da otroku dajemo priložnost, da razvije svoje sposobnosti in da ugotovi, da se je za uspeh treba potruditi.

Starši moramo predvsem poznati svoje otroke. To pa pomeni, da si moramo vzeti čas za njih in jih poslušati ter opazovati. Na ta način bomo vedeli, kaj potrebujejo, vedeli bomo, kdaj so veseli, ob čem zares uživajo in konec koncev, kar je zelo pomembno, vedeli bomo, kdaj doživljajo stisko in nas potrebujejo.

Mamica z otrokom
Mamica z otrokom

Kdaj je otrok pripravljen za vstop v vrtec? In kako naj se družina pripravi za vstop otroka v vrtec?

Otrok je pripravljen za vstop v vrtec, ko sta se starša, predvsem mama, pripravljena ločiti od njega za več ur. Kot sem že uvodoma omenila, je zelo pomembno, da starša zaupata osebi, ki je z otrokom v vrtcu. To ne pomeni, da otrok ne bo imel uvajalnih težav, vendar bo uvajanje hitreje minilo, otrok pa bo vrtec hitreje sprejel. Začetni dnevi so ponavadi stresni za celo družino, vendar kasnejši dnevi v vrtcu prinašajo izredno veliko veselja otroku in staršem, ko vidijo, kako zelo uživa njihov otrok.

Kako lahko otroku najbolje predstavimo vrtec, da ga bo želel obiskovati? Kaj storimo, če se otrok upira?

Otroku moramo z navdušenjem pripovedovati o vrtcu, mu razložiti, kaj to je, kaj bo tam delal, kako veliko igrač bodo imeli, kako bodo šli ven, kako se bo igral s prijatelji, ipd. Zelo pozorni moramo biti n neverbalno komunikacijo, ker jo otrok razume prej kot verbalno. Torej mama, ki bo sicer lepo govorila o vrtcu, vendar se bo vstopa v vrtec zelo bala, ji bo šlo na jo in se ji bo otrok smilil, ker bo moral biti toliko časa brez nje, otroka z besedami ne bo prepričala. Starši morajo biti resnično prepričani, da je vrtec nekaj najboljšega za otroka in potem bo otroka tudi veliko lažje vpeljati v vrtec. Ko izvejo za imena strokovnih delavk, je zelo priporočljivo, da se z njimi pred vstopom v vrtec spoznajo.

Če se otrok upira, je najbolj pomembno, da ne obupamo in da damo otroku čas, ki ga potrebuje, da se navadi na novo situacijo. Pomagamo mu lahko tako, da nekaj prinese v vrtec ali da se z vzgojiteljico dogovorimo, da ona pripravi zanj nekaj v skupini, kar ga bo pritegnilo in bo dobil pozitivno izkušnjo z vrtcem. Pomembno je, da se starši pogovarjajo s strokovnima delavkama oddelka in skupaj pomagajo otroku, da se čim hitreje navadi na življenje v vrtcu.
 

Koliko časa običajno traja uvajanje otroka na življenje v vrtcu? In kaj pomeni to obdobje za otroka in za starše?

Ko otrok vstopi v vrtec, se znajde v popolnoma drugačnih situacijah, kot jih je navajen. Neznano okolje zbuja v otroku strah in stisko. Še bolj, če v tem okolju ostane brez tistih, ki jih že pozna. V negotovi situaciji se znajdejo tudi starši, saj morajo otroka prepustiti bolj ali manj neznani osebi.

Veliko otrok kaže takšne ali drugačne prilagoditvene težave, ne glede na to, koliko so stari in včasih tudi kljub temu, da so jih starši pripravljali na vstop v vrtec in ne glede na vrtčevsko situacijo, v katero vstopajo. Po drugi strani pa nekateri otroci od prvega do zadnjega dne radi hodijo v vrtec in nimajo nobenih težav.

Pomembno je, da se zavedamo, da se bo mogoče otrok ob vstopu v vrtec nekaj časa drugače obnašal, in mu v tem obdobju pomagamo, kolikor se le da. Otrok potrebuje nekaj časa, da pridobi nove izkušnje in da spozna novo okolje ter najde svoj prostor v novi situaciji. Prilagoditvene reakcije so pogostejše v prvih dneh bivanja v vrtcu. Obdobje prilagajanja poteka od tri do štiri tedne, vendar večina otrok vrtec sprejme v dobrem tednu dni.

 

Pri nekaterih se kažejo težave zjutraj, pri drugih v skupini ali doma, nekateri pa šele čez čas nočejo več v vrtec.

Otrokova vključitev v vrtec je odvisna od več dejavnikov: od otrokovega temperamenta, starosti, izmenjave informacij med starši in strokovnima delavkama, postopnosti uvajanja in drugih sprememb v otrokovem življenju. Kar velikokrat se zgodi, da ob vstopu v igralnico otroci nimajo težav, če pridejo med prvimi, v obratnem primeru pa so težave.
 

V vrtcu se lahko pojavijo različni problemi z ostalimi otroki, pri prehrani, pri izvajanju aktivnosti, itd. S katerimi problemi se še lahko srečajo starši? Kako naj se starši odzovejo v takih situacijah?

Zelo pomembno pri vseh problemih je predvsem to, da se moramo o njih odkrito in spoštljivo pogovoriti. Le s pogovorom lahko uskladimo pričakovanja, želje drug drugega in sklenemo kompromise. Na ta način je marsikateri problem zelo hitro rešljiv in vsi se bolje počutimo.
 

Kakšen naj bo odnos med vzgojitelji in starši? Kaj morajo narediti starši za dober odnos z vzgojiteljem/ico?voenke

Najboljši je odkrit, iskren odnos med strokovnimi delavkami in starši. Zelo pomembno je, da med strokovnimi delavkami in starši poteka dvosmerna komunikacija o življenju doma in v vrtcu. To pomeni, da starši vsakodnevno, na kratko, sporočajo, kaj se je z otrokom dogajalo doma (npr.: popoldne je slabo jedel, ponoči je slabo spal, včeraj smo bili v živalskem vrtu, včeraj je prišla na obisk babica ipd.). Gre za situacije, ki so za strokovne delavke pomembne, da razumejo otrokovo razpoloženje, oziroma za situacije, ki jih strokovne delavke izkoristijo za pogovor z otrokom, za vzpodbujanje pripovedovanja otroka itd. Enako morata tudi strokovni delavki oddelka staršem sporočiti posebnosti, pozitivne in negativne, iz življenja v vrtcu (npr.: slabo je jedel, veliko je jokal, danes je narisal prav posebno risbico, danes je pomagal prijatelju pri obuvanju copat, danes je pripovedoval o …). To staršem koristi, da vedo, kaj se z otrokom dogaja dopoldne in se o tem z otrokom lahko pogovarjajo, enako pa je tudi za njih lahko to informacija, da so pozorni na bolezenske znake ali da lažje razumejo določeno razpoloženje.

Včasih otroka starši vzamejo iz vrtca, da odidejo na dopust ali počitnice, nato pa se otrok spet navadi domačega okolja. Kako otroka pripravijo na vrnitev v vrtec po počitnicah?

Velika večina otrok odide, vsaj čez poletje, na daljše počitnice in velika večina nima težav pri ponovnem vstopu v vrtec. Pred ponovnim vstopom lahko pridejo starši na kratek obisk v vrtec, da se otrok spomni vrtca, prijateljev in strokovnih delavk. Ponovno je treba z navdušenjem pripovedovati o vrtcu in otroka spominjati na vse lepe dogodke, ki jih je v vrtcu že doživel. O vrtcu lahko govorijo že kakšen teden pred vstopom v vrtec, da se otrok navadi na misel, da bo spet šel v vrtec. Z morja ali hribov naj otrok pošlje kakšno razglednico v vrtec, da se jih ob tej priložnosti spomni.

Starši lahko v prvih dneh po daljši odsotnosti pričakujejo kakšne prilagoditvene težave, vendar bodo precej hitreje izginile kot ob prvem vstopu v vrtec. Takrat sta predvsem pomembni potrpežljivost in razumevanje staršev.

Vsebina: Mojca Buh

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here