Kako odreagirati na otrokov jok, kričanje v trgovini

0
1965

V prvi vrsti se ne obremenjujte s tem, kaj si drugi mislijo o vas, če bo otrok jokal. Bolj pomembno je, kakšen stik boste vzpostavili z otrokom.

Oglejte si video s strokovnjakom mag. Robertom Kržišnikom, univ. dipl. psih., ki svetuje:

Kot prvo ne bi želel, da moj pristop k vzgoji zaradi tega ali sem jaz v nerodnem položaju, ali ne. Želel bi si, da je to zadnja »briga« kaj si ljudje v trgovini mislijo. Ključna stvar mi je kakovost odnosa, ki ga vzpostavljam z otrokom, ne pa, da si ljudje ne bodo kaj mislili. Nepomembno je, kaj si drugi mislijo o meni, bistveno bolj pomembno je, kakšen stik jaz vzpostavim z otrokom. Zato se s tem ne bi obremenjeval. V trgovinah imajo zaposlene psihologe in ti psihologi ne bodo dali čokolade v rjav papir na vrh police zaradi skrbi za otrokovo zobovje, ampak ga bodo dali v pisane zavitke, na višino otrokovih oči, na blagajno.

Kar želim povedati je to, da je v trgovinah otrokom težko. To ni prijetno okolje za otroka, ker je bombardiran z reklamami, ki kričijo ven iz izdelkov in mu govorijo: »kupi me, kupi me«, obenem pa je nemočen, ker je vse odvisno od staršev. Če se le da, bi otroka izpustil ven iz nakupovanj. Eden od staršev se z njim igra na igrišču, drugi pa nakupuje. Druga stvar, ki se jo morajo starši zavedati je ta, kar se z otrokom, štiriletnikom, dogovorijo pred trgovino, ni zavestna odločitev odraslega posameznika. Tega otrok pri štirih letih ni sposoben. Pri štirih letih otrok sluti, kaj je pravilen odgovor, zato od staršev velikokrat ni »fer«, da otroku rečejo: »saj sva se zmenila«.

Zavedati pa se moramo tudi, da bo otrok pred blagajno poskušal dobiti svoje, pozabil je dogovore. Če lahko takrat vzdržimo in ostajamo empatični do otroka, da vemo, da mu je hudo, ker tega ne bo dobil, a hkrati ostajamo pri ne –ju, če smo se tako odločili, čustva pri otroku bodo privrela na dan, zato takrat se umaknemo iz vrste, se umaknemo, ga objamemo ter smo z njim in sočustvujemo. Tako bo dvakrat, trikrat, nato bo otrok počasi začel razumeti, če je ne, to pomeni ne. Skozi izkušnjo bo otrok razumel, ne pa, ko se dvakrat vrže ob tla in mu rečemo: »zelo si poreden, zelo si grd, na, naj ti bo sedaj«. S tem ga dresiramo, vrži se na tla in boš dobil svoje.

 

Robert Kržišnik

http://humus.si/

univ. dipl. psih., Humus

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj