OtrokOtrok v vrtcuKako odreagirati na jok otroka v vrtcu

Kako odreagirati na jok otroka v vrtcu

Otrok se mora navaditi na to, da starši odidejo in bodo vedno prišli nazaj, tega jim ne morete povedati z besedami. Poglejte video z vzgojiteljico Branko Jerič o tem, kako odreagirati, če otrok joka.

Najbolj pogosto otroci jočejo ob prihodu v jutranjih urah, ampak čisto iz preprostega razloga – kdo pa ne bi bil še v topli posteljici pri mamici ali očku. To se zgodi kar pogosto. V začetku septembra je roditeljski sestanek, na katerem se vzgojiteljice dotaknejo tudi te teme, kako odreagirati na otrokov jok. In s tem skušamo starše pripraviti na te situacije. Kjer so majhni otroci, tam je tudi jok. To je nekaj normalnega.

Seveda pa je potrebno priti otroku naproti. Joka ob prihodu v vrtec je največkrat po minuti že konec. Ko starši odidejo, otroka prevzamejo vzgojiteljice, ga stisnejo in objamejo. Saj je težko, mu verjamemo, a en dva tri in bomo spet letali naokoli. Ter ga zamotimo s kakšno igračo. Lahko pa otroci jočejo iz tisoč in enega razloga. Naj jih nekaj izpostavim; lahko je za otrokom neprespana noč in joka, ker ni naspan in se slabo počuti; lahko je tik pred tem, da bo zbolel in se ne počuti dobro; včasih je lahko razlog nov družinski član v družini ali situacije iz domačega okolja, ki vplivajo na počutje otroka, nenazadnje lahko tudi neprijetna izkušnja, ki jo je v vrtcu doživel, na to je tudi potrebno računati, saj se vsemu ne moremo izogniti.

Največkrat pa je to kratkotrajen jok. Če pa se vleče in je otrok jokav in to traja dalj časa, tednov, se s starši usedejo in dogovorijo.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj