Kako odreagirati, kadar se otrok zlaže

0
700

Otrok poskuša čim lažje preiti skozi različne situacije in tako testira meje, tudi z laganjem.

O tem smo se pogovarjali z dr. Zoranom Milivojevićem, transakcijskim analitičarjem in psihoterapevtom.

Prepričevanje otroka je samo neko posredno sredstvo. Otrok laže, ker želi nekaj pridobiti, naprimer se želi izogniti kazni. Pomembno je vedeti, a je laganje pri otrocih popolnoma normalno in se starši ne smejo čutiti užaljenji če se njihov otrok zlaže. Otrok bo preiskušal meje, koliko lahko doseže.

Najslabše kar se lahko zgodi je, da mu laž uspe. Starš ali ignorira laž ali pa jo prezre. Otrok se počuti da je on pametnejši od starša in se mu bo tako vedno znova in znova zlagal. Če mu laž parkrat uspe, nato pa ga starš ujame pri laži, to ne bo pomagalo, saj bo otrok čutil, da se ni dovolj dobro zlagal in da se mora naslednjič bolj potruditi. Ko starš otroka ujame pri laži, ga mora kaznovati. Zelo pomembno je, da ima starš odprt kanla komunikacije z otrokom, da ve za negativne stvari, ki jih je naredil otrok.

Pomembno je, da starš otroka kaznuje s težjo kaznijo laganje, kot dejanje zaradi katerega je otrok lagal. Zato otroci začnejo govoriti resnico, ker vidijo, da se jim nlaž ne izplača, ker bodo ujeti in kaznovani. Seveda pa morajo potem naleteti na razumno reakcijo staršem, ko jim povedo resnico.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/

transakcijski analitičar in psihoterapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here