Kako odpravimo jecljanje?

0
689
Kaj storiti, ko otrok jeclja?
Kaj storiti, ko otrok jeclja?

S posredno obravnavo (otrok ni prisoten na obravnavi, prisotni so le starši) pričnejo logopedi takoj, ko starši poiščejo pomoč. Cilj te obravnave je predvsem ugotoviti dejavnike, ki so verjetno povzročili, da se je otroku pričelo zatikati v govoru (vsako zatikanje še ni jecljanje). Starši ovrednotijo svoje vedenje v odnosu do otroka in izberejo učinkovitejša ravnanja. S tem želijo zmanjšati vpliv zunanjih dejavnikov in preprečiti,  da zatikanje ne bi preraslo v pravo jecljanje.

 

otroka_igra_2

Kadar se v govoru otroka zaznajo napetosti, opazijo obrazne grimase, če se otrok že zaveda netekočega govora in se izogiba govornih kontaktov; ali je star že več kot pet let in je njegov govor pogosteje spremljan s toničnim (napet izgovor) ali kloničnim (ponavljanje)  izgovorom glasov, zlogov in če kljub posredni obravnavi ni bilo bistvenega izboljšanja v njegovem govoru, je potrebna neposredna govorno jezikovna obravnava, ki omogoči otroku, da se nauči in utrdi tekoč način govora (zmanjša ali odpravi jecljanje).

Pravo jecljanje torej zahteva intenzivno govorno-jezikovno logopedsko obravnavo, pogosto pa tudi psihološko (zmanjšanje neugodnih emocij, pridobivanje samozaupanja).
Govorno jezikovna motnja – jecljanje je kompleksni sindrom, ki vpliva na celotno človekovo osebnost. Jecljanja se na nek način »učimo«, a ga tudi  premagamo z učenjem drugačnega govora. Tako učenje je le ena izmed tehnik, ki so sestavni del celovite rehabilitacije te težke motnje.

—-

Več na:

Moj otrok jeclja

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here