Čiščenje noska pri otroku ni boleče, le neprijetno

0
29146
Čiščenje noska pri otroku
Čiščenje noska pri otroku

Čiščenje noska pri otroku poteka pred vsakim obrokom, pred spanjem in vsakič ko je zamašen. Postopek je lahko za otroka neprijeten, ni pa boleč.

Ena od najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo otroci in starši je zagotovo zamašen nos in izcedek iz nosu ter posledično čiščenje noska pri otroku. To sta značilna simptoma vnetja nosne sluznice, ki zlasti v zimskem času prizadene večino otrok. Zamašen nos povzroča otroku neugodje, zato je pomembno, da otroku redno izpirate nosno sluznico in na ta način mehansko odstranite nezaželene mikrobe in alergene.

Čiščenje noska pri otroku in dojenčku – postopek

Vedno si najprej umijte roke, otroku pa lahko nos očistite leže (dojenčki) ali pa v naročju nad umivalnikom, lahko mu podložite tudi samo brisačo. Dojenčka položite na hrbet, glavico mu nagnite rahlo nazaj. Če je izloček gost, otroku v nosek najprej nakapajte oz. razpršite fiziološko raztopino – izotonično raztopino (sterilno slano vodo) v obe nosnici. Nosnici poskusite najprej očistiti z robčkom, nato še z vatiranimi palčkami krožno očistite izhoda nosnic. Če je treba, ponovno nakapajte fiziološko raztopino najprej v eno nosnico in izčrpajte sluz z aspiratorjem. Aspiratorjev je več vrst: na vdih, nosni nastavek z bučko, elektronski, baterijski in aspiratorji, ki se priključijo na sesalec, lahko pa se odločite tudi za kapalko (za manjše otroke). Uporaba vseh je enostavna, čiščenje noska pri otroku pa ni boleče, temveč le neprijetno. Priporočamo, da otroku razložite, zakaj je potreben ta postopek, iz njega pa lahko naredite tudi igro (da otrok ugiba, kakšna sluz bo prišla iz nosa, sluz lahko tudi poimenujte, npr. mačka). Sčasoma bodo otroci razumeli, da je lažje, da jim očistite nosek kot pa to, da imajo zaradi sluzi oteženo dihanje in bodo čiščenje razumeli kot rutino, ki je pomembna za njihovo zdravje. Čiščenje noska pri otroku naj bo redno (pred vsakim obrokom, pred spanjem in vsakič, ko je zamašen).

Jasen izcedek je normalen
Pravzaprav se otroški nos čisti sam od sebe, zato jasen izcedek iz nosu ni nič nevarnega in ga lahko enostavno obrišete. Če so nosne poti vašega dojenčka blokirane, jih poskusite odmašiti z materinim mlekom ali solno raztopino, ki zmehčata nosno sluznico. Nato sluz nežno odstranite z vlažnim robčkom ali bombažnimi blazinicami.

Nos je občutljiv, zato moramo biti pri negi in čiščenju previdni. Ne uporabljajte vatiranih palčk za čiščenje ušes, saj lahko povzročijo resne poškodbe nosu.

Čiščenje z aspiratorjem, ki se priključi na sesalec

Čiščenje noska pri dojenčku
Čiščenje noska pri dojenčku

Ti ne sesajo z močjo sesalca (800–1500 W), temveč moč aspiracije regulirate samostojno. Uporaba teh pripomočkov je enostavna, položaj otroka je enak kot pri čiščenju noska z robčkom in z vatirano palčko. Nosni nastavek vstavite najprej v eno nosnico, nato z vlekom izčrpate sluz iz nje. Postopek ponovite še v drugi nosnici. Ob uporabi pripomočkov za vlek sluzi iz nosu s pomočjo katetra (cevke) pazite, da se kateter ne prilepi na nosno sluznico, ki jo lahko poškoduje. Potrebujete pomočnika, ki bo otroka držal v mirovanju, saj je čiščenje noska neprijetno. Kateter uvedete v nosnico hitro, a nežno, v smeri nazaj in navzdol, največ do korena nosu (od 4 do 8 cm). Posamezen vlek lahko traja 5 sekund, med posameznimi aspiracijami naj bo premor 30 sekund. Ko sto nosek v celoti očistili, si umijte roke in očistite pripomočke – z vročo vodo in blago milnico in, kar je mogoče, prekuhamo.

Fiziološka in hipertonična raztopina

Izotonična oziroma fiziološka raztopina (0,9 odstotna raztopina soli) je zaradi koncentracije soli, ki odgovarja telesni koncentraciji, primerna za vsakodnevno higieno. Hipertonična raztopina (od 3 do 5 odstotna raztopina soli) se uporablja za odstranjevanje odvečne tekočine iz sluznice preko ozmotskega efekta in s tem zmanjšanje težav pri nekaterih vnetnih procesih v nosi in obnosnih votlin. Najpogosteje se jo dobi v obliki razpršil. Kdaj, kolikokrat in pri kakšni starosti lahko uporabljate hipertonično raztopino, preberite v navodilih proizvajalca ali pa za nasvet povprašajte svojega pediatra.

Še nekaj nasvetov za lažje dihanje:

  • Zrak v prostoru naj bo dovolj vlažen in čist. Če je zrak presuh, na radiator položite mokre krpe ali pa kupite električni vlažilec zraka. Ne pozabite tudi na pravilno zračenje (večkrat na dan po nekaj minut v celoti odprta okna).
  • Če je sluznica otroka redno izsušena, uporabljajte pršila za vlaženje nosne sluznice. Pred uporabo se posvetujte s pediatrom.
  • Fiziološko raztopino si lahko pripravite kar doma. V liter vode dajte 1 žličko morske soli in to prevrite. Počakajte, da se ohladi, nato pa jo lahko uporabite. Pazite, da ne bo preslana, saj preslana izsušuje nosno sluznico.
  • Pred uporabo raztopino za čiščenje nosu malo pogrejte (lahko pod toplo vodo), da ne bo mrzla, saj boste tako otroku malo olajšali celoten postopek.
  • Čiščenje noska pri otroku opravljajte redno, saj lahko na tak način preprečite vnetje ušes, zato bodite vztrajni.

Pomembno!
– Dojenčku čistite nosek redno: pred vsakim obrokom, pred spanjem in vedno, ko je zamašen.
– Zrak v prostoru mora biti čist in vlažen, zato je pomembno zračenje prostorov.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj