DružinaKako obdržati trdno partnersko zvezo

Kako obdržati trdno partnersko zvezo

Z Evo Hrovat Kuhar, diplomirano psihologinjo in družinsko ter vedenjsko terapevtko, smo se pogovarjali o tem kako usklajevati vlogo očeta in matere in kako obdržati partnersko zvezo kot jo želimo.

Zelo pogosto je v partnerstvo, ki ni ravno stabilno. Dojenček in nosečnost je velik izziv, in zveza ki je že prej ni bila trdna bo zelo mogoče razpadla, po pokala po šivih, zveza pa ki je bila pa že prej trdna, pa bo postala še trdnejša. V to jaz sama zelo močno verjamem in imam tudi izkušnje take iz prakse.

Druga stvar je spraševanje obeh, nosečnice in partnerja, da ko bodo trije, kako bo to, ali bodo prijetna družina ali bo to gneča. Nekaj se zgodi, če zveza ni dobra in če oba nimata podobnih pričakovanj je to lahko kar neprijetno obdobje. Meni se zdi izredno pomembno, da se partnerja pogovarjata. Prvič, da ona njemu sporoča stvari, kako se počuti, kaj od njega potrebuje. Ženske smo včasih tako vzgojene, da se nam zdi, da nam bi možje morali brat želje kar iz oči. to ne gre, ne v normalnem življenju, ne v nosečnosti. In je dobro, da nosečnica sporoča, kaj potrebuje, moški so vzgojeni tako, da težje izražajo čustva, to je dejstva.

V nosečnosti pa je potreba po izražanju čustev tako večja, da tega včasih kakšen moški ne zmore in je dobro, da mu ona pomaga, da ga ona spodbudi in mu pove, jaz pa zdajle potrebujem, da me objameš, pa da me mal počohaš pa da me pelješ nekam. skratka, da pove tisto, kar rabi. Nujen in osnoven pa je pogovor in jaz tudi moškim zelo močno priporočam, da bi si prebrali kakšno knjigo o tem, da se moški seznanijo s temi spremembami, da ne mislijo, da je samo ona nerazpoložena, ampak da so to dejansko hormonalne spremembe, na tak način, kot da bi si predstavljal intviziranje pmsa. Takrat, ko so ženske pred menstruacijo bolj napete, bolj krčevite, bolj na krat narejene, včasih je v nosečnosti tako ampak samo še malo bolj intenzivno. Ampak tega niso krive one ampak nosečnost je pa dejstvo da dobro partnerstvo pri tem zelo pomaga, ljubeč, skrben, odgovoren partner lahko izredno pomaga pri zmanjševanju teh simptomov.

Če se nosečnica ne počuti same, se počuti sprejeto in ljubljeno v vseh fazah od začetka ko jo je strah do konca, ko se že malo težje premika. Meni je partnerjeva podpora izrednega pomena, problem je to v primerih ko je nosečnica sama. takrat pa se mi zdi, da je osnovno, da nosečnica poišče družbo, nasvete s kakšno prijateljico ali pa v kakšnih skupinah,  nosečnica naj ne bi bila sama s temi strahovi, nikoli.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj