Kako nevarna je toksoplazmoza

Povzročitelj

Bolezen povzroča parazit, ki se imenuje Toxoplasma gondii. Nosečnica se lahko okuži, če uživa slabo kuhano ali ne dovolj pečeno meso, neoprano sadje in zelenjavo ter z mačjimi iztrebki okuženih mačk. Načeloma okužba pri ljudeh, ki so zdravi in nimajo bolezni imunskega tkiva,  kar pomeni, da se njihovo telo odzove na okužbo s tvorbo zaščitnih protiteles, poteka blago ali pa je asimptomatska. Bolezen se ne prenaša med ljudmi.

Če se okuži nosečnica govorimo o akutni okužbi in parazit toxoplasma gondii se preko krvi in posteljice prenese na plod. Okužba pa je lahko nevarna za plod, če se s parazitom okuži nosečnica, vendar je odvisno, v katerem trimestru nosečnosti pride do okužbe. Govorimo o prirojeni ali kongenitalni toksoplazmozi. Do nje pride samo tedaj, če se ženska prvič okuži med nosečnostjo in toxoplasme po njenem krvnem obtoku dosežejo in inficirajo plod.

Kako nevaren je parazit

V prvem trimesečju lahko okužba privede do smrti ploda ali spontanega  splava. Okužba je manj pogosta, vendar, če do nje pride, so posledice okužbe praviloma hujše. V drugem trimesečju lahko začne plod zaostajati v rasti, lahko se rodi prezgodaj. Lahko pride do slepote, gluhosti in hidocefalusa. V tretjem trimesečju so možne okužbe na različnih organih in rojstvo novorojenčka z znaki kongenitalne toksoplazmoze, lahko pa se novorojenček rodi zdrav. Okužba je v zadnjem trimestru pogostejša, vendar je bolezen praviloma blažja.

Posledice toksoplazmoze

Novorojenček, ki se je v nosečnosti okužil s parazitom se lahko rodi zelo resno bolan in ima znake generalizirane okužbe: hepatomegalijo (povečana jetra), splenomegalijo (povečano vranico), pnevmonijo (pljučnico), izpuščaje, anemijo (slabokrvnost), zlatenico in krče. Okužba lahko povzroči  tudi vnetje srčne mišice. Možna je tudi nevrološka oblika bolezni,  hidrocefalus, in intracerebralne kalcifikcijje v možganih, lahko se pojavijo tudi konvulzije.

Na očesnem ozadju okužba s toksoplazmozo povzroči v mrežnici  ciste očesne  toksoplazmoze, ki lahko mirujejo več let, lahko so tudi vse življenje ni kliničnih težav, lahko pa pride pri njih  do ponavljanj toksoplazmoze. Spremembe se imenujejo horioretinitis. Z vnetjem se lahko poškoduje oko, optični živec, ki lahko privede slabosti vida in slepote.

Lahko pa se pojavi umska zaostalost, gluhost. Nekateri novorojenčki so zelo težko bolni in tudi umirajo, drugi imajo lahko trajne posledice. Nekateri so lahko kar nekaj let brez težav in zbolijo šele čez nekaj časa, čeprav so se rodili kot zdravi novorojenčki.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj