Kako nepravilno dihanje otroka vpliva na razvoj čeljusti

0
3015

Že pri dojenčku opazujemo razvoj čeljusti in nato stalno pri izraščanju zobkov otroka. Govor ali nepravilno dihanje lahko spremita razvoj čeljusti.

Strokovnjakinja Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid v videu razloži, kako nepravilno dihanje vpliva na nepravilen razvoj čeljusti in kako nepravilno dihanje lahko odpravimo.

Nepravilno dihanje otroka vpliva na  razvoj čeljusti

Nepravilno dihanje in drža ponoči vplivata na razvoj zgornje in spodnje čeljusti, kar se pozna dolgoročno, ker se kosti nepravilno razvijajo. Če otrok diha na usta, čez usta, je potem potrebno poiskati vzroke, kateri so lahko prehlad, nepravilnosti v nosu, žrelu in zato ne more pravilno dihati ali je to le razvada. Če je samo razvada, jo je potrebno odpraviti, kar pomeni, da vsakokrat, ko vidimo, da ima otrok odprta usta npr. med gledanjem risanke in se igra, da ga spomnimo, naj zapre usta, da jezička na nebo, za zadnje zgornje zobke. Ko je otrok starejši, se mu lahko prelepijo ustnice, zato da ima ponoči zaprta usta. Veliko je odvisno od sodelovanja otroka na tej stopnji in od njihove starosti.

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj