Kako negujemo zobe pri dojenčku

3
4252

Kako negujemo zobe pri dojenčku oziroma čistimo zobke?

Nega zobkov je zelo pomembna od prvega zobka dalje. Lidia Rahne, dr. dent. med. spec. pedontolog, svetuje, da naj že od začetka vzpostavimo ritem umivanja zob, vpeljemo rutino jutranjega in večernega umivanja, da kasneje ne bomo imeli težav.

Prve zobe je treba seveda čistiti. Otrok, ko nekako začne dobivati zobe začne jesti gosto pasirano hrano ki se pogosto lepi na zobe. Da bi bilo čiščenje zob za otroka čimbolj prijetno, je treba se prilagoditi otroku. Načeloma na začetku ni tako težko, postane pa težje ko začnejo rasti prvi zobki, ker otroka bolijo dlesni.

Pri čiščenju moramo biti zelo nežni, čiščenje lahko naprimer poteka popoldne, ne pred spanjem, saj je otrok takrat še spočit, sit in lažje sprejema te nove psotopke. Pozneje pa še veliko lažje čistimo morda celo dvakrat na dan. Od začetka čistimo z gazico, ki jo namočimo v vodo ali pa nesladkan čaj. To je naprimer za sekalce, ker imajo ravne površine.

Skrajni zadnji čas, da začnemo uporabljati zobno ščetko pa je ko otroku zraste prvi mlečni kočnik. Ta ima jamico, ki je ozka v obliki črke V in ne moremo pravilno čistiti. Priporočamo pa začnemo že prej. Pri malem otroku je težko čistiti na pravilen način čiščenja zob, ker nima potrpljenja, pomembno je samo, da odstraniti te zobne obloge.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidia Rahne

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med. spec. pedontolog

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

3 KOMENTARJI

  1. Ne! Prav je, da otroku zvečer pred spanjem umijemo zobke. Vendar zvečer so utrujeni in je težje. Zato že popoldan in zvečer samo še na hitro, kot je povedala dr. Rahnetova.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here