Kako negovati šive po epiziotomiji

214
negovati šive

Zbrali smo ključne nasvete o tem, kako negovati šive po epiziotomiji. Koža v predelu epiziotomijske rane ali raztrganine (rupture) potrebuje 2 do 4 tedne, da se zaceli.

Kako negovati šive po epiziotomiji

Koža v predelu epiziotomijske rane ali raztrganine (rupture) potrebuje 2 do 4 tedne, da se zaceli. Priporočljivo je, da šive tuširate čim večkrat na dan z mlačno vodo, ter da vložke menjate pogosto (vsaj 68-krat dnevno). Rana mora biti čista in suha. Pri tem ne smete zanemariti higiene rok, saj je čišča zelo infektivna. Ob oteklini in bolečinah lahko uporabljate hladne obkladke. Na epiziotomijsko rano ali na rupture ne dajajte nobenih krem, kopeli … V primeru uporabe le teh se lahko šivi predčasno razgradijo in se rana razpre. Bolečine v predelu rane na presredku so velikokrat najmočnejše 3 ali 4 dni po porodu. Pomagajo analgetiki in hladni obkladki, tuširanje z mlačno vodo.

Krčenje maternice in čišča

Bolečine v predelu rane po porodu

V primeru hujših bolečin v predelu rane po epiziotomiji ali carskem rezu, oteklini, morebitni pordelosti ali/in povišani temperaturi, pojdite v sprejemno pisarno porodnišnice, kjer ste rodili. Zaradi strjevanja krvi lahko pride tudi do venske tromboze (močna bolečina v okončini, okončina je topla na dotik, otekla in spremeni barvo) in/ali pljučne embolije (tiščanje za prsnico, dražeč kašelj, pospešeno in oteženo dihanje), zato v teh primerih takoj poiščite pomoč.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav