Kako negovati dojenčkove nohtke, lase, obraz, ušeska in oči

0
4032
Nega dojenčka
Nega dojenčka

Perberite kako negovati dojenčkove nohtke, lase, obraz, ušeska in oči ter kako naredimo fiziološko raztopino.

1. NOHTI NOVOROJENČKA

Otroke škarjice za nohtke
Otroke škarjice za nohtke

Novorojenček ima pogosto že ob rojstvu dolge nohte, ki jih ne strizite, da ne poškodujete občutljive kožice. Prvič jih boste postrigli, ko bo star kakšen mesec, s škarjami s topo konico, ki jih boste predhodno razkužili z alkoholom. Pri striženju sledite naravni črti nohtov, nohte na nogi pa strizite naravnost.

2. NEGA OBRAZA

Ostanke mleka in sline obrišite najprej okoli ust in nosu, nato pa očistite še lica in čelo ter naposled obraz obrišite z brisačo.

3. NEGA UŠES

–   Ne umivajte notranjosti ušesa, temveč le vsak uhelj s svežo vato in ga obrišite z brisačo.

–   Ne pozabite odstraniti umazanije za ušesi.

–   V nobenem primeru ne drezajte s paličicami v uho.

4. NEGA OČI

Pomočite kosem vate v mlačno vodo in dojenčku obrišite predel ob očeh od zunanjega očesnega kota proti nosku, pri čemer za vsako oko uporabite svež kosem vate. Na koncu ga obrišite s papirnatim robčkom. Zelo primerno je, da že v zadnji tretjini nosečnosti vzpostavite stik s patronažno sestro, ki vas bo obiskovala po porodu. Ta vam bo odgovorila še na kakšno vprašanje, ki se vam morda zastavlja.

Nega dojenčka
Nega dojenčka

5. NEGA LAS

Sanjine nežne laske smo vedno previdno česali s krtačo za lase z mehkimi ščetinami, kasneje pa nam je babica svetovala, da lahko uporabimo tudi otroški glavnik brez ostrih robov oziroma z zaokroženimi zobmi. Opozorila nas je tudi na temenice, ki so pogost pojav pri dojenčkih. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da jih boste najlažje očistili, če boste gazo namočili v olivno olje, položili na temenice, pustili nekaj časa učinkovati, nato pa razčesali in umili lase.

 

 Naredite fiziološko raztopino doma

  • 1 liter destilirane vode,
  • kavna žlička (porezana) morske soli.

Liter vode prekuhajte in dodajte kavno žličko (porezano) morske soli. To nalijte  v čisto steklenico in shranite v hladilniku.

Sodelujoči strokovnjaki:

Bernarda Lukančič

vis. med. sestra, Zdravstvena postaja Žiri, patronažna

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here