Kako naučiti svoje otroke, da spoštujejo druge

0
572

Naučiti spoštljivega obnašanja tri do štiri leta starega otroka je težka naloga. To je delno posledica dejstva, da njegovo znanje jezikov še ni v celoti razvito. Po drugi strani pa ima otrok vzorec v družini. V tem obdobju raziskuje, kje so meje. Dobro je, da kmalu začnete učiti otroka dobrih manir in mu pokažete, kako pomembno je medsebojno spoštovanje.

Dober zgled

Prikažite vašemu otroku spoštovanje, ki ga tudi vi pričakujete od njega. Začeti morate enakopravno in pokazati zanimanje za tisto, kar vam otrok pravi. Naučite ga tudi poslušati druge. Določiti mu morate meje in pri njih ne smete popuščati.

Vljudni odgovori

Vaš otrok lahko pokaže naklonjenost in spoštovanje že zelo kmalu, in sicer takoj, ko pozna pomen besed »hvala« in »prosim«. Dosledno uporabljajte besedi »prosim« in »hvala« tudi v odnosu do vašega otroka, saj bo otrok tako videl, da je to ključni sestavni del komunikacije.

Ostanite mirni

Ob žalitvah poskusite ostati mirni. Vaš otrok z žalitvijo želi izzvati reakcijo in bo prenesel kaznovanje za to, samo da bi videl, kaj se bo zgodilo ob tem. Pokažite otroku, da lahko s prošnjo dobi tisto kar želi, vendar mora za to stvar vprašati na lep način.

Pričakujte upor

Življenje bi bilo tako enostavno, če bi naši otroci vedno ustregli našim zahtevam. Vedno se spomnite tega: če vaš otrok sploh ne ve, kaj vi želite od njega, se lahko neko dejanje ne tretira kot nespoštljivo dejanje, ampak otrok tako preprosto izraža svoje mnenje. Naučite svojega otroka, da je vredno, da se izraža spoštljivo.

O slabem ravnanju razpravljajte kasneje

Včasih je o kakšni zadevi bolje govoriti kasneje, ko se boste pomirili tako vi kot vaš otrok. Spoštujte otrokove občutke in ga vprašajte zakaj se je to zgodilo, kaj čuti sedaj. Če vaš otrok ve, da ste radovedni kaj on misli, lahko kmalu prideta na isto valovno dolžino.

Pohvalite spoštljivo obnašanje

Vaša pohvala mora obravnavati pravilno vedenje v podrobnosti. Namesto da rečete le: »dobro si to naredil« mu recite: »lepo da si se zahvalil babici za sladkarije«. Vaš otrok se bo hitro naučil, da se to dojema kot lepo vedenje.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here